«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Νέος γύρος εκρήξεων στην Τεχεράνη – Το Ιράν προειδοποιεί για σκληρή απάντηση

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους Φατάχ 1 κατά του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο δυτικό Ιράν. Η Τεχεράνη απειλεί με σκληρή τιμωρία, ενώ η ένταση οδηγεί σε μαζική φυγή πολιτών. Η Ελλάδα ζητά αποκλιμάκωση και δηλώνει ουδετερότητα.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν και πάλι στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο δυτικό Ιράν, διαμηνύοντας ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί μία με δύο εβδομάδες ακόμη για να «επιτύχει τους στόχους του» ως προς την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.  

Το Ιράν προειδοποίησε για σκληρή απάντηση.

«Οι επιχειρήσεις μέχρι στιγμής ήταν απλώς προειδοποιήσεις για αποτρεπτικούς λόγους – η τιμωρία έρχεται σύντομα», αναφέρει ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Εκατέρωθεν επιθέσεις και σε κατοικημένες περιοχές σε Ιράν και Ισραήλ- ενώ ισραηλινό drone καταρρίφθηκε στο Ιράν.

Με την ένταση να κλιμακώνεται περαιτέρω, πολλοί οι κάτοικοι της Τεχεράνης που επιλέγουν να την εγκαταλείψουν, ενώ άλλοι, πάλι, δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι τέλους.

Για τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, «το τέλος της δικτατορίας είναι κοντά».

«Ένας ανεμοστρόβιλος περνά από την Τεχεράνη. Τα σύμβολα της κυβέρνησης βομβαρδίζονται και καταρρέουν – η ραδιοτηλεοπτική αρχή και σύντομα και άλλοι στόχοι και μια λαοθάλασσα οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν. Έτσι καταρρέουν οι δικτατορίες», τόνισε ο Ισραέλ Κατζ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Το Ιράν αρνείται τον ισχυρισμό Τραμπ ότι αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Το Ιράν διέψευσε ισχυρισμό που έκανε λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

«Κανένας Ιρανός αξιωματούχος δεν έχει ζητήσει ποτέ να πάει γονατιστός στις πύλες του Λευκού Οίκου. Το μόνο πράγμα που είναι πιο αξιοκαταφρόνητο από τα ψέματά του είναι η δειλή απειλή του να “εξοντώσει” τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν», δήλωσε η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ με ανάρτηση στο X.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως το Ιράν είχε προτείνει να έρθει για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας «γενναία» αυτήν την πρόταση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το Ιράν ΔΕΝ διαπραγματεύεται υπό πίεση, ΔΕΝ θα δεχτεί ειρήνη υπό πίεση και σίγουρα ΟΧΙ με έναν πάλαι ποτέ πολεμοχαρή που προσπαθεί να κρατηθεί στην επικαιρότητα», τόνισε η ιρανική αποστολή, επαναλαμβάνοντας δήλωση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι οι Ιρανοί «δεν αντιδρούν καλά στη γλώσσα των απειλών».

Αποκλιμάκωση ζητά η Αθήνα

Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας παράλληλα τη συνέχεια των συνομιλιών αναφορικά με το μελλοντικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε η ενεργό εμπλοκή σε οποιαδήποτε διαμάχη, αυτή είναι η πάγια θέση μας».  

Πάντως όσον αφορά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, δημοσίευμα της Γουολ Στριτ Τζέρναλ,  αναφέρει ότι εξαντλούνται  τα ισραηλινά αποθέματα αμυντικών συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.

Φόβοι για διαρροές πληροφοριών της Μοσάντ

Την ώρα που ο πόλεμος με το Ισραήλ φουντώνει, το Ιράν προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει την πρόσβαση στις πληροφορίες που φτάνουν στη Μοσάντ. Χαρακτηριστικά, κάλεσε τους Ιρανούς να σβήσουν από τα κινητά τους εφαρμογές επικοινωνίας που θεωρεί ότι στέλνουν απευθείας πληροφορίες στον εχθρό, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει περιοριστεί.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Tην ώρα που νιώθει τον κλοιό να στενεύει το θεοκρατικό καθεστώς στην Τεχεράνη ζητά από τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram και το whatsapp, λέγοντας πως το Ισραήλ τα αξιοποιεί για να εντοπίζει τους στόχους της επίθεσής του.

Το Ιράν ισχυρίζεται πως το WhatsApp εντοπίζει και καταγράφει τον κόσμο βάσει των πληροφοριών που μοιράζεται στην πλατφόρμα και δίνει αναφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

Η WhatsApp και η μητρική εταιρία Meta αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως το σύστημα κρυπτογράφησης μνημάτων δεν επιτρέπει σε τρίτους να δουν το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σχετική είδηση:

Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη, Δημήτρης Δαλιάνης

Αίθουσα: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος