Φινλανδία: Συντριπτικό «ναι» από τη βουλή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά εκκρεμούσε η έγκριση του Κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλετές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.

«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να προσχωρήσει στην απόφαση της κρατικής ηγεσίας προτείνοντας στην Βουλή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η σκανδιναβική χώρα.

«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιούσι Χάλλα-Άχο, σε δημοσιογράφους.

Αισιόδοξος ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ όταν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όταν οι δύο χώρες έκαναν το ευρέως αναμενόμενο βήμα να συμφωνήσουν να αιτηθούν την ένταξή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία αυτή την εβδομάδα.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια μιας ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

«Ομως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση. Ο Νιινίστο είπε πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ‘δεν είναι υπέρ’, είπε ο Νιινίστο. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μπάιντεν την Πέμπτη με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας ήρθε λίγο μετά την υπογραφή της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και την έγκριση του φινλανδικού Κοινοβουλίου για υποβολή αιτήματος ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος