Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος Τζούνιορ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε σήμερα, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι μακρόχρονη και διαρκής, ενώ η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της χώρας παραμένει σταθερή.
Ο πρόεδρος Μάρκος δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές και σημαντικές.
Η τριήμερη επίσκεψη της Χάρις περιλαμβάνει μία επίσκεψη στα νησιά Παλαουάν που βρίσκονται στην άκρη της Νότιας Σινικής Θάλασσας, συμβολισμός που επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε μία απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο το 2016, ακυρώνοντας τις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.
Το Πεκίνο διεκδικεί μερικές περιοχές στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των νησιών Παλαουάν, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, επικαλούμενο κινεζικούς ιστορικούς χάρτες. Η απόφαση του 2016 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναφέρει ότι οι κινεζικές διεκδικήσεις δεν έχουν νομική βάση, δίνοντας μία δικαστική νίκη στη Μανίλα που ουδέποτε όμως εγινε πράξη με παποτέλεσμα να έχει καταθέσει εκατοντάδες διαρατυρίες παραβιάσρων των συνόρων της απο την κινεζική ακτοφυλακή και τους Κινέζους ψαράδες.
Η Χάρις είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επισκέπτεται τις Φιλιππίνες, δρομολογώντας μία δραστική θετική αντιστροφή στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, που επιδεινώθηκαν από την εχθρότητα του πρώην προέδρου Ροντρίκο Ντουτέρτε απέναντι στην Ουάσινγκτον, αλλά και την αποδοχή των θέσεων του Πεκίνου από τον ίδιο.
Η Ουάσινγκτον και οι Φιλιππίνες προχωρούν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την Ενισχυμένη Αμυντική Συνεργασία (EDCA). Η συμφωνία αυτή χρονολογείται από την προεδρία Ομπάμα, ενώ η εφαρμογή της εξασθένησε την περίοδο της προεδρίας Ντουτέρτε.
Η EDCA επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατιωτική παρουσία στην πρώην αμερικανική αποικία, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται σε κυλιόμενη χρονικά βάση για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έπειτα από αμοιβαία συμφωνία με τις Φιλιππίνες.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν την αυξηση των πέντε εγκαταστάσεων τους στη χώρα για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν δαπάνήσει 82 εκατ δολάρια για την ολοκλήρωση 21 προγραμμάτων εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος