Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα: Η πρώτη συνάντηση στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία – Οι 44 ηγέτες στέλνουν μήνυμα ενότητας στη Μόσχα

Array

Επίσημη πρώτη για την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι 27 της Ε.Ε. μαζί με 17 ηγέτες από τρίτες χώρες έθεσαν επί τάπητος τις πολλαπλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη σε επίπεδο πολιτικής και ασφάλειας. Τουρκία, Βρετανία και οι υπό ένταξη βαλκανικές χώρες έδωσαν το παρών, αν και με επιφυλάξεις, όπως αποκαλύπτει η γαλλική «Φιγκαρό».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε πριν την έναρξη του φόρουμ ότι αναζητούμε μια νέα τάξη πραγμάτων, χωρίς τη Ρωσία. Και οι 44 ηγέτες από την Ισλανδία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, ο ένας δίπλα στον άλλο στέλνουν μήνυμα ενότητας απέναντι στον Πούτιν, μια πρώτη συμβολική νίκη.
«Όλη η Ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται εδώ εκτός από δύο χώρες, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία», σημειώνει ο Αλεξάντερ Ντε Κρο, Πρωθυπουργός του Βελγίου.

Σε δραματικό τόνο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην παρέμβαση του εξήγησε γιατί πρέπει η Ουκρανία να κερδίσει. «Ώστε τα ρωσικά τανκς να μην βρεθούν στη Βαρσοβία ή ξανά στην Πράγα.»

Με το «πνευματικό» παιδί του Μακρόν ωστόσο να φέρνει στο ίδιο τραπέζι ομάδες χωρών με διαφορετικά συμφέροντα το «Πολίτικο» επισημαίνει ότι ίσως ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας».

Τρανό παράδειγμα είναι ο Ερντογάν. Δεν έχει κόψει τους δεσμούς με τη Μόσχα, πήγε και πάλι στην τουρκική πρεσβεία στήνοντας σόου για να δει υποστηρικτές του και πιάστηκε σε πηγαδάκι να προτείνει, χαριτολογώντας, στον Γάλλο ομόλογό του να ενταχθεί στον οργανισμό τουρκικών χωρών. Κι εκεί παρουσία του Όρμπαν έβαλε στο ίδιο τραπεζάκι Πασινιάν και Αλίγιεφ στο ρόλο του μεσολαβητή.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη πλευρά, ανέφερε
«Υπάρχουν χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, άλλες που είναι στη διαδικασία της ένταξης, κάποιες που έχουν αποχωρήσει από την ΕΕ και κάποιες που δε θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.»

Διαφορετική η ατζέντα και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που ανησυχούν μήπως η Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα αποτελεί αντιπερισπασμό και η ένταξή τους στην ΕΕ παραπεμφθεί στις καλένδες.

«Είναι κάτι ξεχωριστό από τη διαδικασία διεύρυνσης, διότι οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ ίσως σκεφτούν ότι αυτό είναι μια εναλλακτική, αλλά δεν είναι.», σημείωσε ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Στον αντίποδα η Βρετανία, που επέλεξε η ίδια να αποχωρήσει από την ΕΕ και βρίσκει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσει έναν ηγετικό ρόλο σε μία ευρύτερη πλατφόρμα κρατών.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος