Ευρωπαϊκή Ένωση: Επιτρέπει την επιστροφή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμόζεται στην ενεργειακή κρίση που ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιτρέπει την επιστροφή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ανακοίνωσε ο Φρανς Τίμερμανς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.

Ο Φρανς Τίμερμανς είπε ότι οι χώρες που σκοπεύουν να κάψουν άνθρακα ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η ΕΕ και πολλά από τα κράτη μέλη της έχουν υποστηρίξει σθεναρά ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της ηπείρου για τη μείωση της χρήσης άνθρακα, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, και για τη στόχευση των ανανεώσιμων πηγών.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στη λίστα των επενδύσεων για τη μετάβαση στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτή την κατάσταση. Η ιστορία πήρε διαφορετική τροπή την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την ιστορική αλλαγή», είπε ο Τίμερμανς.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα, στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές. Εάν αυτές οι χώρες εκμεταλλευτούν περισσότερο άνθρακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια προχωρήσουν αμέσως σε ανανεώσιμες πηγές, θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που έχουμε θέσει για την κλιματική πολιτική της ΕΕ», διευκρίνισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερο από το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Από την άποψη αυτή, ο Τίμερμανς είπε ότι η ΕΕ πρέπει «να προσπαθήσει να εγκαταλείψει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε».

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δέσμη μέτρων αυτή την εβδομάδα με στόχο να αμβλύνει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιβάλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους πριν από κάθε χειμώνα, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα και να αντιμετωπιστούν οι διακοπές εφοδιασμού.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε μια ανάλυση που δείχνει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε ένα χρόνο. Μια «βραχυπρόθεσμη επιλογή» θα ήταν η μετάβαση στο φυσικό αέριο μέσω της «αυξημένης χρήσης του ευρωπαϊκού στόλου άνθρακα ή της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», ανέφερε η δήλωση. Όμως ο οργανισμός δεν συνέστησε αυτή την προσέγγιση, καθώς θα συνεπαγόταν «σημαντικούς συμβιβασμούς».

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος