Ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο Αζοφστάλ – Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν εκ νέου στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, από όπου απομακρύνθηκαν περίπου 100 άμαχοι, οι οποίοι έφτασαν στη Ζαπορίζια την Τρίτη. Στο Ντονμπάς, πληροφορίες δυτικών αξιωματούχων θέλουν να διενεργείται ένα δήθεν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών. Στο Χάρκοβο, οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά και ανακτούν σιγά-σιγά τον έλεγχο πολλών περιοχών.

Ρωσικός βομβαρδισμός σε εργοστάσιο την πόλη Αντβίκα στην ανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 15, ανέφερε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη γίνονται ξανά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών. Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρείας κλίμακας επιχείρηση, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην γίνει εισβολή στις εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για αντίποινα, καθώς Ουκρανοί στρατιώτες και το Τάγμα Αζόφ πήραν θέσεις βολής, εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία για την απομάκρυνση αμάχων.

Σε ένα από τα καταφύγια του Αζοφστάλ δύο νεαρές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και περίπου 12 άτομα τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση.

Εκτιμάται ότι περίπου 200 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκρούσουμε την επίθεση. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση αμάχων από το έδαφος του εργοστασίου και να γυρίσουν με ασφάλεια στη Ζαπορίζια και άλλες υπό ουκρανικό έλεγχο περιοχές» ανέφερε ο υπαρχηγός του Τάγματος Αζόφ, Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 101 άμαχοι κατάφεραν την Τρίτη να φτάσουν στη Ζαπορίζια, αφού απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Αζοφστάλ.

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο Αζοφστάλ – Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στην περιφέρεια του Ντονμπάς, καθώς οι Ουκρανοί μάχονται σθεναρά και αντεπιτίθενται.

Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ετοιμάζεται πιθανόν να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, ημέρα νίκης των ρωσικών δυνάμεων επί των Ναζί. Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα του επιτρέψει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των εφέδρων στην ανατολική Ουκρανία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, περιγράφει ως αναιμικές τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε δει τους Ρώσους να επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο της περιοχή του Ντονμπάς ή στο Νότο» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Στη Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το γραφείο του κυβερνήτη της Τσερνομπάιφκα.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να προσαρτήσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ. Αυτές οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να σκηνοθετήσει δημοψηφίσματα περί τα μέσα Μαΐου. Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα» δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ.

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση στο Αζοφστάλ – Βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία
AP Photo/Felipe Dana

Γύρω από το Χάρκοβο, οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Απωθούν τους Ρώσους και ανακτούν τον έλεγχο περιοχών.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος