Μάριο Ντράγκι: Ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία – Γεωπολιτικός αναπροσανατολισμό προς το Νότο (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερωμένο στην ενεργειακή πολιτική, “ένας τομέας” είπε ο Ντράγκι “στον οποίο οι Mεσογειακές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης” ενώ τόνισε πως “η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν βαθύ γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό προς το Νότο”. 

Σε αυτό το σημείο, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως είναι “αναπόφευκτο το βλέμμα της Ευρώπης να στραφεί προς τη Μεσόγειο” αλλά και προς τις “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή”.

Ο Ντράγκι τόνισε πως “ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη βαθιά ευπάθεια πολλών χωρών στη Μόσχα” και έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. “Μια τέτοια ενεργειακή εξάρτηση είναι απρόσεκτη από οικονομική και επικίνδυνη από γεωπολιτική άποψη” υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης των “εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία”.

Όσον αφορά τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η έκτακτη διαχείριση αυτών των αυξήσεων έχει πολλά όρια, πρώτα απ’ όλα βιωσιμότητα για τον δημόσιο προϋπολογισμό” και μίλησε για “συστημικό πρόβλημα” το οποίο “πρέπει να λυθεί με διαρθρωτικές λύσεις που σπάζουν τη σχέση μεταξύ της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Σε αυτό το σημείο τόνισε επίσης πως “το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως “από την αρχή της κρίσης, η Ιταλία ζήτησε να τεθεί ένα Ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία” επικαλούμενος το γεγονός πως “η Μόσχα πουλά σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της στην ΕΕ, κυρίως μέσω αγωγών που δεν μπορούν να ανακατευθυνθούν σε άλλους αγοραστές.”

Όπως τονίζει ο Ιταλός Πρωθυπουργός “η πρότασή μας θα επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη για να μειώσουμε το υπέρογκο κόστος που επιβαρύνει τις οικονομίες μας σήμερα”, ένα μέτρο που “θα μας επιτρέπει να μειώσουμε τα ποσά που στέλνουμε στον Πούτιν καθημερινά και τα οποία αναπόφευκτα χρηματοδοτούν τη στρατιωτική του εκστρατεία”.

“Σε περίοδο μεγάλων κρίσεων, διακυβεύεται η κοινωνική ειρήνη στην ήπειρό μας και η ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις κυρώσεις” είπε ο Ντράγκι. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επινοήσει ορισμένα χρήσιμα εργαλεία για τη διαχείριση αυτών των προκλήσεων, όπως αυτά που έχουμε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας” και μάλιστα πρότεινε την χρήση τους “στις περιστάσεις που έχουμε μπροστά μας”.

Σημειωτέον, ο Ιταλός Πρωθυπουργός πρότεινε ως παράδειγμα το SURE “το Ευρωπαϊκό εργαλείο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το οποίο χορήγησε δάνεια στα κράτη μέλη για τη στήριξη της αγοράς εργασίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος