Έξι χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν: Η Γαλλία τιμά τα θύματα

Έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων.

Οι τελετές μνήμης για την 13η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν φέτος με τον μεγαλύτερο συμβολισμό από ποτέ, σε μια περίοδο κατά την οποία η ιστορική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμάζει τα θύματα και διαμορφώνει τη συλλογική μνήμη των επιθέσεων.

Η πανδημία εμπόδισε τα θύματα να συγκεντρωθούν το 2020, όταν η τελετή περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα κατά τη διάρκεια του lockldown. Η φετινή τελετή μνήμης σημαδεύεται από τη δοκιμασία της δίκης, που ξαναζωντανεύει από τον Σεπτέμβριο με λεπτομέρειες την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στη Γαλλία.

Έξι χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν: Η Γαλλία τιμά τα θύματα

«Η δίκη μας έφερε όλους κοντά και υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να συναντηθούμε σε μια τελετή μνήμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Life for Paris. «Η εκδήλωση μνήμης θα αποκρυσταλλώσει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των θυμάτων».

Οι τελετές μνήμες γίνονται περίπου δύο εβδομάδες μετά το τέλος της πρώτης φάσης της δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν πάνω από 350 μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας «αποκάλυψης».

Μετατραυματικό στρες, ενοχές επειδή επέζησαν, μόνιμο χάσμα από την υπόλοιπη κοινωνία… Για ένα μήνα, οι μαρτυρίες των θυμάτων και των κοντινών τους προσώπων αποκάλυψαν τα ανεξίτηλα σημάδια και την έκταση των ψυχολογικών επιπτώσεων από τις επιθέσεις αυτές.

Έξι χρόνια από την επίθεση στο Μπατακλάν: Η Γαλλία τιμά τα θύματα

Για να διαχειριστούν την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, «οι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να στηρίξουν ο ένας τον άλλο», σχολίασε ο Ντενουβό.

Εξ ου η πιο έντονη ανάγκη για συμμετοχή στις τελετές μνήμες, «τη μοναδική στιγμή όπου μπορεί να υπάρξει μια συλλογική κάθαρση», πρόσθεσε ο άνθρωπος αυτός που επέζησε από το Μπατακλάν. Φέτος, η ένωσή του καταγράφει περίπου 50 επιπλέον συμμετέχοντες στην τελετή του δημαρχείου του 11ου διαμερίσματος, ύστερα από διάφορες άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος