Πολλαπλό τρομoκρατικό χτύπημα στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς

Σοκ και δέος προκαλεί το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, με δεκάδες νεκρούς.

Την ευθύνη των συντονισμένων επιθέσεων, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του ινστιτούτου Site, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με τους τζιχαντιστες να προειδοοούν για νέες επιθέσεις, σε Ρώμη, Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα εκατό άτομα.

Συγκεκριμένα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

https://twitter.com/RT_com/status/665292886641123329

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν τρία επεισόδια με πυροβολισμούς στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, το μπαρ Le Carillon και το θέατρο Bataclan.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον στο Le Carillon οι δύο δράστες φώναξαν «Αλάχ Ακμπάρ» πριν αρχίσουν να πυροβολούν με καλάσνικοφ μέσα στο μπαρ. Στη συνέχεια διέφυγαν.

Πολλαπλό τρομoκρατικό χτύπημα στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς

Με την εισβολή της αστυνομίας και το θάνατο δύο εκ των δραστών ολοκληρώθηκε, η ομηρεία στο θέατρο Bataclan του Παρισιού, όπου περίπου 100 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι από ένοπλους άντρες.

Στην αίθουσα αυτή βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία.

Πηγές στην γαλλική αστυνομία, αναφέρουν ότι οι νεκροί που έχουν καταμετρηθεί στον συναυλιακό χώρο του Bataclan φτάνουν τους 100.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φυγαδεύτηκε από το στάδιο και έσπευσε στο υπουργείο Εσωτερικών και συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κλείνοντας παράλληλα τα σύνορα.

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

“Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό”, αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα θερμά συλλυπητήρια της στη γαλλική κυβέρνηση και στον «φίλο γαλλικό λαό» εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό του.

«Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι.

«Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@David_Cameron) ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι απόψε. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «ποταπές τρομοκρατικές επιθέσεις» οι οποίες διαπράχθηκαν στο Παρίσι.

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πριν από λίγο, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος