Ζελένσκι στο CNN: Όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει ο πόλεμος

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι μια τραγωδία. Ζούμε για τα παιδιά μας. Είναι μεγάλος πόνος για μένα. Δεν μπορώ να το βλέπω ως πατέρας, γιατί μετά θέλεις να εκδικηθείς και να σκοτώσεις. Πρέπει να βλέπω [τέτοια βίντεο] ως πρόεδρος του κράτους. Πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν και να χάνουν τους αγαπημένους τους. Υπάρχουν εκατομμύρια που θέλουν να ζήσουν. Όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε. Όλοι όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει ο πόλεμος. Όσο πιο πολύ κρατάει, τόσο περισσότερα θα χάσουμε», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN και τον δημοσιογράφο Τζέικ Τέιπερ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση για το τι αισθάνεται όταν βλέπει τα βίντεο με μητέρες που ανακαλύπτουν τα νεκρά τους παιδιά.

Ο Ζελένσκι δεν ήταν σε θέση να δώσει τον ακριβή αριθμό Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, γιατί πολλές περιοχές της χώρας είναι ακόμη αποκλεισμένες. Υπολογίζει ωστόσο τις απώλειες στις 2.500-3.000, «εν συγκρίσει με τον ρωσικό στρατό που έχει χάσει 19.000-20.000 στρατιώτες».

« Έχουμε όμως γύρω στις 10.000 τραυματίες και είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσοι θα επιζήσουν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το πώς βυθίστηκε το Moskva ο Ουκρανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι το Moskva δεν υπάρχει πια. Για εμάς ήταν ένα ισχυρό όπλο εναντίον της πατρίδας μας. Έτσι η βύθισή του δεν είναι τραγωδία για εμάς. Θέλω εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος να το αντιληφθεί αυτό. Όσο λιγότερα όπλα έχει η Ρωσία που επιτέθηκε στη χώρα μας, τόσο το καλύτερο για εμάς.

Όσον αφορά το πώς βυθίστηκε, θα το δείξει η ιστορία».

«Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει. Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο», είπε ο Ζελένσκι, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια «γενοκτονία» στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι «πολύ προσβλητική».

«Του είπα πως ήθελα να καταλάβει πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία», διευκρίνισε ο Ζελένσκι. «Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει».

Πηγή: edition.cnn.com, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος