Ζελένσκι για χορήγηση υποψήφιου μέλους στην Ουκρανία: Είναι το μεγαλύτερο βήμα για την ενίσχυση της ΕΕ που θα μπορούσε να γίνει

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα προς την ενίσχυση της Ευρώπης που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενους στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μετά τη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους.

Η ομιλία Ζελένσκι

«Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μας, σε όλους τους ηγέτες-φίλους της Ουκρανίας!

Χαιρετισμούς σε όλους όσους υποστηρίζουν την ελευθερία!

Έτσι ξεκίνησα την ομιλία μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Μαρτίου, πριν από τρεις μήνες, όταν σας κάλεσα να μας υποστηρίξετε.

Και είναι μεγάλη η διαδρομή που έχουμε διανύσει μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες! Όλοι μαζί: Η Ουκρανία, τα κράτη σας και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Αυτή η πορεία δεν είναι πολιτική. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι πάντα η αφετηρία της νέας ιστορίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη χωρίς διαίρεση. Ευρώπη χωρίς «γκρίζες» ζώνες. Η Ευρώπη που είναι πραγματικά ενωμένη και που ξέρει πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της, το μέλλον της.

Σήμερα υιοθετήσατε μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία στα 30 χρόνια ανεξαρτησίας του κράτους μας.

Ωστόσο, πιστεύω ότι η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο για την Ουκρανία. Είναι το μεγαλύτερο βήμα προς την ενίσχυση της Ευρώπης που θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή, στην εποχή μας και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, όταν ο ρωσικός πόλεμος δοκιμάζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την ελευθερία και την ενότητα.

Την πέμπτη ημέρα του ολοκληρωτικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, υποβάλαμε αίτηση για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δώσαμε εξαιρετικά γρήγορες και υψηλής ποιότητας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και να το επιθυμητό αποτέλεσμα σήμερα. Σήμερα, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τότε, πριν από τρεις μήνες, απευθύνθηκα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερα σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, όπως πίστευα, στις σχέσεις μας. Και σήμερα θα ήθελα να πω στον καθένα από εσάς προσωπικά τι αισθάνεται ο λαός μας, και μάλιστα με την ίδια σειρά που ήταν και τότε.

Η Λιθουανία μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε! Γκιτάνα, ξέρετε πόσο ευγνώμων είναι η Ουκρανία στο λαό σας και σε εσάς προσωπικά.

Η Λετονία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Πιστεύω ότι μαζί θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή έννομη τάξη.

Η Εσθονία μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κυρία Πρωθυπουργέ Κάλας! Βοηθώντας έναν, βοηθάμε όλους. Η Εσθονία έχει κάνει πολλά.

Η Πολωνία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Το κράτος σας, ο λαός σας, ο πρόεδρός σας – όλοι σας σε αυτή την πορεία προς την Ευρώπη είστε πραγματικά αδέρφια μαζί μας.

Η Γαλλία μας στηρίζει. Σε ευχαριστούμε, Εμανουέλ! Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι με την Ουκρανία, η Ευρώπη θα μπορέσει πραγματικά να είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στον 21ο αιώνα.

Η Σλοβενία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Σας είμαι ευγνώμων για την αταλάντευτη προστασία της κοινής ευρωπαϊκής υπόθεσης.

Η Σλοβακία μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ! Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, αυτό μας κάνει πραγματικά δυνατούς.

Η Τσεχική Δημοκρατία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Πιστεύω ότι θα είμαστε επίσης μαζί στην πορεία προς την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Ρουμανία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε! Κλάους, η συνεργασία μας στην περιοχή και στις ευρωπαϊκές δομές μπορεί πράγματι να γίνει ένα από τα θεμέλια της παγκόσμιας σταθερότητας.

Η Βουλγαρία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Σας ευχαριστώ που επιλέξατε την πλευρά του καλού στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου χωρίς δισταγμό. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο για εσάς.

Η Ελλάδα μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Και προσωπικά ευχαριστώ τον ελληνικό λαό, τη χώρα σας, την οποία πραγματικά αγαπώ.

Η Γερμανία μας στηρίζει. Σε ευχαριστώ, Όλαφ! Σε ευχαριστώ για την υποστήριξή σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η Πορτογαλία μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ! Η χώρα σας γνωρίζει καλά το λαό μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα αυξήσουμε μόνο τους θετικούς δεσμούς μεταξύ μας.

Η Κροατία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Και σας ευχαριστώ για τη βοήθεια με την εμπειρία που χρησιμοποιούμε για την προστασία της ελευθερίας μας.

Η Σουηδία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κυρία Πρωθυπουργέ! Το μπλε και το κίτρινο στέκονται πραγματικά πάντα μαζί!

Η Φινλανδία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κυρία Πρωθυπουργέ! Η προθυμία σας να αντισταθείτε στην επιθετικότητα είναι απλά καταπληκτική!

Οι Κάτω Χώρες μας στηρίζουν. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η επιλογή σας για την Ουκρανία θα ενισχύσει σίγουρα την κοινή ευρωπαϊκή μας ελευθερία, το κράτος δικαίου και την ενότητά μας στην πολυμορφία.

Η Μάλτα μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Η φωνή του νησιού σας ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Η Δανία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κυρία Πρωθυπουργέ! Να είστε βέβαιοι ότι η προστασία των ευρωπαϊκών αξιών θα αυξηθεί μόνο με την Ουκρανία.

Το Λουξεμβούργο μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Κατανοούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και η ενέργειά σας μας εμπνέει για μελλοντικές νίκες.

Η Κύπρος μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε! Σας ευχαριστώ για την επιλογή υπέρ του λαού μας και των αξιών μας.

Η Ιταλία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρωθυπουργέ! Σας ευχαριστώ για τη δύναμή σας, για την επιμονή σας. Σας ευχαριστούμε που αποδείξατε ότι οι αρχές των αξιοπρεπών ανθρώπων είναι πραγματικά το θεμέλιο της Ευρώπης.

Η Ισπανία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ! Πιστεύω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά τις σχέσεις μας.

Το Βέλγιο μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ! Ελπίζουμε ότι μετά τη νίκη μας θα μπορούμε να συναντιόμαστε συχνά στις Βρυξέλλες για κοινές ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η Αυστρία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Καγκελάριε! Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη ακόμη πιο ασφαλή και ιστορικά την πιο σταθερή.

Η Ιρλανδία μας στηρίζει. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ! Πρόκειται για μια ιστορική προσέγγιση των εθνών μας. Η προσωπική σας ηγεσία είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η Ουγγαρία μας στηρίζει. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε, Βίκτορ, μαζί είμαστε ικανοί για πολύ περισσότερα από ό,τι μόνοι μας!

Κυρία Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα! Σας είμαστε ευγνώμονες προσωπικά και ευγνώμονες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Ήσασταν η πρώτη που υποστηρίξατε το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας την επομένη της υποβολής της αίτησής μας.

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αγαπητέ Σαρλ, κυρία Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αγαπητή Ούρσουλα, σας είμαι ευγνώμων και στους δύο για την ηγεσία που μας οδήγησε όλους σε αυτή τη μέρα. Σας είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή βοήθεια, για την πίστη στην Ουκρανία, στους Ουκρανούς, σε όλους μας.

Πάντα έλεγα ότι εμείς, οι Ουκρανοί, πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που τυπικά παραμείναμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας είχε ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό σημαιών της ενωμένης Ευρώπης.

Ήταν στα χέρια του λαού μας κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων. Βρίσκονται στα χέρια του λαού μας στα χαρακώματα από το 2014. Πιστεύω ότι η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται σε κάθε ουκρανική πόλη που δεν έχουμε ακόμη απελευθερώσει από την κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ουκρανική και η ευρωπαϊκή σημαία θα είναι επίσης μαζί όταν θα ξαναχτίσουμε μαζί το κράτος μας μετά από αυτόν τον πόλεμο.

Και σήμερα, στο πλαίσιο της κοινής μας συνάντησης – της συνόδου κορυφής όλων των Ευρωπαίων ηγετών, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους ήρωές μας – στον καθένα που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας με τα όπλα στα χέρια του, υπερασπίζεται την ελευθερία της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ που κάνατε δυνατή μια νέα ιστορία της Ουκρανίας, μια νέα ιστορία της Ευρώπης – ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο ελεύθερη.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ!

Δόξα στην Ουκρανία!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος