Energoatom: Η αποστολή στη Ζαπορίζια θα είναι επιτυχημένη αν οδηγήσει σε αποστρατιωτικοποίηση

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα ήταν επιτυχής εάν οδηγούσε στην «αποστρατιωτικοποίηση» της εγκατάστασης, δήλωσε ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κότιν σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η πρώτη προτεραιότητα της Ουκρανίας ήταν η αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου και της γύρω περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, είπε.

Οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τον πέμπτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, μετά τη διακοπή λειτουργίας του, λόγω των σημερινών βομβαρδισμών, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έλεγε πως «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει» κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Μπορέσαμε, σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνόδευαν την αντιπροσωπεία των ειδικών της ΙΑΕΑ σε αυτό το εργοστάσιο που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Επιστρέφοντας στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος ο Γκρόσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η «φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε».

«Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται», τόνισε.

Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την «Κυριακή ή τη Δευτέρα» στον πυρηνικό σταθμό. Ο ΙΑΕΑ σκοπεύει να «έχει συνεχή παρουσία» στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, είπε ο Γκρόσι χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση» της κατάστασης στον σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή, πρόσθεσε.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Γκρόσι σημείωσε:

«Ολοκληρώνουμε την πολυαναμενόμενη επίσκεψή μας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μόλις ολοκλήρωσα μια πρώτη περιήγηση στις βασικές περιοχές που θέλαμε να δούμε σε αυτή την πρώτη προσέγγιση ολόκληρης της εγκατάστασης.

Υπάρχουν «πολλά ακόμη να κάνουμε», δήλωσε ο Γκρόσι και κατέληξε:

«Το πιο σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την παρουσία του ΔΟΑΕ».

Πηγή: theguardian.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος