Υπηρεσιακή πρωθυπουργός από σήμερα η Τ. Μέι -11 οι επίδοξοι διάδοχοι (video)

Στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι παραδίδει και επίσημα το τιμόνι των κυβερνώντων Συντηρητικών, παραμένει ωστόσο πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και αναμένεται να λήξει η κούρσα διαδοχής. Η πιο θετική αποτίμηση ήταν ότι «προσπάθησε πολύ». Ο εκτροχιασμός του Brexit δεν ήταν η μοναδική αποτυχία, καθώς προστίθενται πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι και αύξηση της εγκληματικότητας.

Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο διάδοχός της θα πρέπει να εκλεγεί επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και στην συνέχεια να ορισθεί επικεφαλής της κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τενόρος των Brexiters, είναι ανάμεσα στα φαβορί.

13 Ιουνίου κλείνει η λίστα με τους διαδόχους

Στο πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας για τη διαδοχή της Μέι, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος του κοινοβουλίου θα μειώσουν τον αριθμό των 11 υποψηφίων στους 2 επικρατέστερους έπειτα από μια σειρά ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου και η τελευταία την 20η Ιουνίου.

Πρώτα Brexit και μετά εκλογές, ζητά ο Μάικλ Γκόουβ εκ των υποψηφίων διαδόχων της Τερέζας Μέι, προειδοποιώντας ότι “σε διαφορετική περίπτωση οι Τόρις θα τιμωρηθούν στις κάλπες και ο ηγέτης των Εργατικών,Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρεθεί στο Νο 10 (σ.σ. της Ντάουνινγκ Στριτ) με τη στήριξη του SNP και το Brexit μπορεί να ανατραπεί τελείως”.

H Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, απαντά ένας ακόμη διάδοχος, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην θέση του, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αποχώρησή του, σε μία κίνηση που θα εξοργίσει τους σκληροπυρηνικούς του Brexit που θεωρούν ότι επιδιώκει να παρεμποδίσει αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, λίγο αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Το 2016, διαδέχεται τον Κάμερον. Αφού είχε λάβει διστακτικά θέση υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθετεί αμέσως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δηλώνει:

«Στο εξής είμαστε όλοι Brexiters»

Κατά τον Tim Bale, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η Μέι στραβοπάτησε λόγω της «άρνησης της πραγματικότητας», αρνούμενη μία «διακομματική προσέγγιση», και κυρίως μετά την αποτυχία της στις εκλογές του 2017, τις οποίες προκήρυξε ενθαρρυμένη από τις δημοσκοπήσεις, αλλά της κόστισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Τότε αναγκάσθηκε να συμμαχήσει με το προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, το οποίο επέβαλε τις απαιτήσεις του για το Brexit.

Ο βρετανικός Τύπος, υπενθυμίζει ότι “η κόρη πάστορα που παρά τη συστολή της φιλοδοξούσε να γίνει πρωθυπουργός” αναρριχήθηκε στηρίζοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον στη ανάληψη της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος το 2005. Ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών το 2010 και παρέμεινε επί έξι χρόνια  ασκώντας “σιδηρά” διαχείριση της μετανάστευσης.

«Αυτή είναι που δημιούργησε το αδιέξοδο». «Δύσκολο να φαντασθεί κανείς κάποιον που θα τα έκανε χειρότερα», έγραψαν δημοσιεύματα.

Οι συντάκτες των εφημερίδων την αποκαλούν Maybot, από το «May the Robot», λόγω της ψυχρότητάς της στις δημόσιες παρεμβάσεις της κατά τις οποίες επαναλάμβανε μηχανικά την ίδια ρητορική.

Στις αρχές του Απριλίου, μετά από τις συνεχείς ήττες στο Κοινοβούλιο επί της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να στραφεί προς το Εργατικό Κόμμα σε αναζήτηση συναίνεσης, ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να οργανώσει τις ευρωεκλογές. Το Κόμμα Brexit του ευρωφοβικού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής λαμβάνοντας ποσοστό 31,6%

“Οικολογικό” κληροδότημα

Σύμφωνα με τους Financial Times σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τον μηδενισμό των ρυπογόνων εκπομπών στη χώρα έως το 2050. Και αυτό, όπως σχολιάζουν στενοί συνεργάτες της, θα είναι «μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές της». Σε επιστολή του ο Χάμοντ σπεύδει να προειδοποιήσει ότι ίσως δεν είναι έτσι. Υπολογίζει ότι η επίτευξη του στόχου στοιχίζει περισσότερο από 1 τρισ. βρετανικές λίρες και κατά συνέπεια θα σημάνει πολύ λιγότερα χρήματα για σχολεία, νοσοκομεία και ασφάλεια.

Οι εκλογές στο Πέτερμποροου

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής επαναληπτικής εκλογής στο Πέτερμποροου της ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι, αν και νικήτρια, η Λίζα Φορμπς είχε το μικρότερο μερίδιο ψήφων που έχουν λάβει υποψήφιοι σε επαναληπτικές εκλογές και ότι αυτό αποτελεί ένδειξη «ενός διαφορετικού πολιτικού τοπίου», στο οποίο δεν κυριαρχεί κανένα κόμμα, αλλά και ότι το θέμα του Brexit έχει μετατρέψει το μέχρι τώρα δικομματικό σύστημα της χώρας σε σύστημα τεσσάρων κομμάτων.

Η Λίζα Φορμπς συγκέντρωσε ποσοστό 30,9%, το κόμμα του Brexit 28,9%, οι Συντηρητικοί 21,4% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12,3%. Ο Κέρτις εξήγησε ότι στις τελευταίες γενικές εκλογές του 2017 τα δύο παραδοσιακά βασικά κόμματα, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί, μοιράστηκαν το 95% των ψήφων στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ενώ στη χθεσινή επαναληπτική μόλις το 52,3%.

«Στα δύο παραδοσιακά κόμματα, που προτιμούν να μιλούν για θέματα εκτός του Brexit, προστέθηκαν δύο ακόμη κόμματα, του Brexit και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που θέλουν να συνεχίσουν να μιλούν για την αποχώρηση, θέμα με το οποίο ταυτίζονται και από το οποίο φαίνεται να κερδίζουν ψήφους»

ΕΡΤ1-Ανταπόκριση:Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος