Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βραβείο Ζαχάρωφ στον λαό της Ουκρανίας – Ζελένσκι: Να μην περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος

Array

Στον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του, απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ 2022.

Η σχετική τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 14 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τον ουκρανικό λαό, τιμήθηκε από το ευρωπαϊκό όργανο απένειμε το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, το οποίο απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό κατά τη βράβευση, Οι Ουκρανοί δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Απονέμοντας το βραβείο, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola μίλησε για το θάρρος και τις θυσίες του λαού της Ουκρανίας, σημειώνοντας:

«Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: είμαστε στο πλάι της Ουκρανίας. Δε θα αποστρέψουμε το βλέμμα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν πολεμά μόνο για την ανεξαρτησία του αλλά και για τις αξίες του. Τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες για καιρό είχαμε την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες κάθε μέρα».

Ζητώντας ενός λεπτού σιγή για όλους τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους στρατιώτες και τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε:

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, δεν γίνεται να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, για να φέρουμε ενώπιων της δικαιοσύνης όλους αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση και για να αποτρέψουμε μια πιθανή νέα επίθεση. Αυτή θα είναι η πιο αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και άλλων κοινών αξιών, τις οποίες αντιπροσωπεύει πρωτίστως το βραβείο αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε στήριξη για την σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Ρωσίας.

Παρόντες στην τελετή ήταν οι εξής:

    • Oleksandra Matviychuk – δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022
    • Yulia Pajevska – ιδρύτρια της μονάδας ιατρικών διακομιδών «Angels of Tiara»
    • Ivan Federov – δήμαρχος της Μελιτόπολης
    • Olekssandr Chekryhin και Stanislav Kulykivskyi – εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης
    • Yaroslav Bozhko – του κινήματος πολιτικής αντίστασης «Κίτρινη Κορδέλα»

Το 2021, το Κοινοβούλιο απένειμε το εν λόγω βραβείο στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny.

Διαβάστε ακόμα: 

Σύμβουλος του Ναβάλνι στο ertnews.gr: Ο Πούτιν δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος