Τουρκία: Οι πρώτες αντιδράσεις από τη συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου

Κωνσταντινούπολη — Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Η ανάγκη «διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, με επίκεντρο τη θετική ατζέντα, και τη συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης», τονίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσία Ακάρ με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναφέρει δημοσίευμα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του TRT.

Το δημοσίευμα του TRT:

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Υπουργός Ακάρ συνεχίζει το εντατικό έργο του στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Υπουργός Ακάρ συναντήθηκε και με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο. Στη συνάντηση των δυο υπουργών έγινε γνωστό ότι τονίστηκε «η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, με επίκεντρο τη θετική ατζέντα, και τη συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εν μέσω διαρκών προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε στον κ. Ακάρ ότι δεν μπορούν να γίνουν βήματα προς τα μπροστά αν η Άγκυρα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Κομισιόν η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

«H κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, την πλήρη κατανόηση και των συμμάχων και των εταίρων μας, στο αυτονόητο. Ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα», σχολίασε τόσο για τη σημερινή δήλωση της Κομισιόν όσο και για τη χθεσινή τοποθέτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η χθεσινή τοποθέτηση του Βερολίνου πάντως, στην οποία γινόταν λόγος για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και για τουρκική ρητορική που δεν βοηθά στον εποικοδομητικό διάλογο, εξόργισε την Τουρκία η οποία κατηγόρησε σήμερα το Βερολίνο ότι εγκαταλείπει τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος