Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο οι εκλογές στην Αυστρία (video)

Ανατρεπτική εξέλιξη στην Αυστρία. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές της 22ας Μαΐου, δικαιώνοντας το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο είχε καταγγείλει παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Η απόφαση αναγνώσθηκε από τον πρόεδρό του Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος την αιτιολόγησε τονίζοντας πως οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους. Διαβεβαίωσε επίσης πως με την απόφαση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Κράτος Δικαίου.

Η απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, παγκόσμια καινοτομία, γιατί, κατά την άποψή τους, πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν η ολοκληρωτική ακύρωση εκλογών και η πλήρης επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Στην ιστορία της Αυστρίας, μόνο σε δύο περιπτώσεις υπήρξε επανάληψη εκλογών, στις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, όταν είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες.

Μέχρι την επανάληψη των εκλογών, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ως συλλογικό όργανο, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροι της, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να παραμένει, κατά τελείως παράδοξο τρόπο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα έπρεπε κανονικά, πριν από τις εκλογές, να είχε παραιτηθεί αυτού του αξιώματός του στη Βουλή.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων είχε προσβάλει το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες.

Ζητούσε δε την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δευτέρου γύρου των εκλογών, στον οποίο ο υποψήφιος του, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και που σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, είχε αρχίσει νωρίτερα του κανονικού.

Ο Χόφερ είχε χάσει με 49,7% στο δεύτερο γύρο από τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, που τελικά επικράτησε με 50,3%.

Οι εκλογές θα επαναληφθούν το φθινόπωρο, μάλλον στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1 και ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Ξανά προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος