«Το συμπέρασμα της ΙΑΕΑ είναι ξεκάθαρο: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία φτιάχνει «βρόμικες βόμβες», δήλωσε ο Ζελένσκι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βρήκε σημάδια αδήλωτης πυρηνικής δραστηριότητας σε τρεις τοποθεσίες στην Ουκρανία που επιθεώρησε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου ως απάντηση στις ρωσικές κατηγορίες ότι επεξεργαζόταν μια «βρόμικη βόμβα»  σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια τέτοια βόμβα – έναν συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό τυλιγμένο σε ραδιενεργό υλικό που προορίζεται να διασκορπιστεί ως σκόνη κατά την έκρηξη – ισχυριζόμενη ότι στις προετοιμασίες συμμετείχαν ουκρανικά ινστιτούτα που συνδέονται με την πυρηνική βιομηχανία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρνείται την κατηγορία.

«Αδιάσειστα στοιχεία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε το συμπέρασμα του ΔΟΑΕ, λέγοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι «τα μόνα βρόμικα πράγματα στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή είναι τα κεφάλια εκείνων στη Μόσχα που, δυστυχώς, έχουν πάρει τον έλεγχο του ρωσικού κράτους και τρομοκρατούν την Ουκρανία και την ολόκληρος ο κόσμος».

Ορισμένοι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Μόσχα πρόβαλε αυτήν την κατηγορία για να δημιουργήσει ένα προπέτασμα προκειμένου να πυροδοτήσει τη δική της «βρόμικη βόμβα» και να κατηγορήσει το Κίεβο.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι επιθεωρητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν όλες τις δραστηριότητες που είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει η IAEA και τους δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση» στους στόχους που επισκέφθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IAEA.

«Με βάση την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Ουκρανία, η υπηρεσία δεν βρήκε καμία ένδειξη για αδήλωτες πυρηνικές δραστηριότητες και υλικά σε αυτές τις τοποθεσίες», είπε.

H IAEA ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιθεωρήσει δύο στόχους στην Ουκρανία μετά από αίτημα του Κιέβου. Τη Δευτέρα ενημέρωσε ότι είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι και την Πέμπτη διευκρίνισε ότι είχαν  ολοκληρωθεί σε τρεις θέσεις αντί για δύο. Οι στόχοι που επισκέφθηκαν υπεδείχθησαν  από τη Ρωσία στις κατηγορίες της. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών στο Κίεβο, το εργοστάσιο επεξεργασίας και εξόρυξης Jovti Vodî και το εργοστάσιο μηχανημάτων κατασκευής του Pivdennii Production Association στο Ντνίπρο.

Οι επιθεωρητές έλαβαν επίσης περιβαλλοντικά δείγματα που θα σταλούν για εργαστηριακή ανάλυση, μετά την οποία ο ΔΟΑΕ θα κοινοποιήσει τα αποτελέσματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια – Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Agerpres

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος