Ρούτε: Μετά το Brexit και τον Τραμπ, η Ολλανδία είπε “όχι” στον λαϊκισμό (video)

«H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, στον απόηχο των exit polls που εμφανίζουν το κεντροδεξιό VVD πρώτο στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών, με δεύτερο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον λάθος λαϊκισμό» υπογράμμισε χαμογελώντας ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

O Βίλντερς σε ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και σημείωσε “Ο Ρούτε δεν έχει τελειώσει μαζί μου”.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη ήδη τον Ρούτε «για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» αναφέρεται στο tweet που ανάρτησε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη και αυτός με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν με την ψήφο τους την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, τo VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται εξαιρετικά ενισχυμένοι με 16 έδρες, με μια θεαματική αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταβυθίζεται. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

«Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup σε μήνυμά του στο twitter.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Η Ολλανδία, από την πλευρά της, εισέρχεται σε μια περίοδο διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, απαιτεί την εξασφάλιση από το πρώτο κόμμα 76 εδρών για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 100 χρόνια.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος