Ρεκόρ από εισαγωγές παιδιών & νέων σε νοσοκομεία λόγω διατροφικών διαταραχών

της Κατερίνας Μουτάφη

Βουλευτές και φορείς λένε πως τα λοκντάουν και το κλείσιμο των σχολείων έκαναν μεγάλη ζημιά στα Κοινωνικά Δίκτυα «ταγκάρονται» οι παραποιημένες φωτογραφίες, που φαίνεται πως οδηγούν τους νέους να αισθάνονται άσχημα με το σώμα και την εμφάνιση τους.

Νέα δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας έδειξαν ότι υπήρξαν 2.682 εισαγωγές παιδιών από 17 ετών και κάτω σε νοσοκομεία με κύρια διάγνωση τις διατροφικές διαταραχές μέσα στο τελευταίο έτος, αριθμοί αυξημένοι 34% από την προηγούμενη χρονιά. Από τις εισαγωγές αυτές, οι 2.458 ήταν γένους θηλυκού, όταν την προηγούμενη περίοδο έφταναν «μόλις» τις 1.807.

Επιπλέον, το βρετανικό ΕΣΥ είπε πως προσφέρει θεραπείες σε παιδιά και νέους με προβλήματα για την εικόνα του σώματός τους περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο Δρ. Λουκ Έβανς, μέλος της επιτροπής δημόσιας υγείας από την πλευρά των συντηρητικών, λέει πως «είναι μία ανησυχητική “μόδα” που χειροτερεύει την τελευταία δεκαετία, αλλά το λοκντάουν προκάλεσε επιτάχυνση» προσθέτοντας ότι «όταν πρόκειται για διατροφικές διαταραχές, συνήθως είναι ζήτημα ελέγχου.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που το λοκντάουν αφαιρεί, είναι αυτός ο έλεγχος». «Τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να συμβαδίζουν με το ότι οι νέοι περνάνε πολύ χρόνο στα Κοινωνικά Δίκτυα κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, βλέποντας εικόνες σωμάτων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν. Η Βουλή έχει προωθήσει ρύθμιση, ώστε οι πλατφόρμες Κοινωνικών Δικτύων και οι διαφημιστές τους να «ταγκάρουν» όσες εικόνες έχουν πειραχτεί ψηφιακά» πρόσθεσε.

Ο Δρ. Έβανς είπε πως τα μέτρα αυτά υπάρχουν ώστε και οι «ινφλουένσερς» να καταλάβουν ότι με το να δείχνουν τους δικέφαλούς τους πιο ογκώδεις, τη μέση τους μικρότερη ή το στήθος τους μεγαλύτερο το μόνο που καταφέρνουν είναι απλώς «να δημιουργούν ένα ιδεώδες για την κοινωνία που κανένας δεν θα μπορέσει να φτάσει».

O «σκιώδης» υπουργός Παιδείας των Εργατικών, Πίτερ Κάιλ, επεσήμανε πως «η αποχή από τα σχολεία κατά την διάρκεια του λοκντάουν σημαίνει πως τυχόν συνέπειες στην υγεία των νέων, η συγκρότηση και η ασφάλειά τους έμειναν ανεξέλεγκτα, που οδηγεί ακόμη και τους γονείς που νοιάζονται, συχνά να μην ξέρουν πώς να διαχειριστούν ακόμα και μικρά σημάδια των διαταραχών στους νέους».

Εκπρόσωπος του Beat, φορέα που ασχολείται με θέματα διατροφικών διαταραχών, σχολίασε ότι «τα στατιστικά αυτά είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς καταδεικνύουν την ανάγκη που έχουν τα παιδιά και οι νέοι για υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τις διατροφικές διαταραχές κατά την διάρκεια της πανδημίας».

«Είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες διατροφικών διαταραχών που ειδικεύονται στα παιδιά και τους νέους να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις και το προσωπικό που χρειάζονται,» είπε η υπεύθυνη πνευματικής υγείας του ΕΣΥ Αγγλίας, Κλαίρ Μάρντοκ, προσθέτοντας πως «ο περασμένος χρόνος έχει επηρεάσει πολύ την πνευματική υγεία της χώρας, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα».

Η Υπουργός Παιδείας, Βίκυ Φόρντ, που έχει μιλήσει για τη μάχη που έδωσε η ίδια στην εφηβεία της με την ανορεξία, υπενθύμισε ότι «όλοι μας θέλουμε τα παιδιά και οι νέοι να μπορούν να έχουν υποστήριξη και βοήθεια από ειδικούς, ακόμα και αυτοί που υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή, γνωρίζω κι η ίδια το πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου η υποστήριξη αυτή». Κατέληξε ότι το σχέδιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να καταφέρει να επενδύει 53 εκατομμύρια λίρες περισσότερο κάθε χρόνο, για υπηρεσίες διατροφικών διαταραχών που επικεντρώνονται στα παιδιά και τους νέους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος