«Ούτε Κορώνα, ούτε Κορίνα» για τον πρώην Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος

Εν μέσω πανδημίας οι Ισπανοί βασιλιάδες Φελίπε και Λετίθια είχαν διακριτική παρουσία. Εμφανίστηκαν ένα πρωί, σχεδόν αξημέρωτα, στην κεντρική ψαραγορά της Μαδρίτης για να συμπαρασταθούν στους εκεί εργαζόμενους για την προσπάθειά τους να τροφοδοτούν αδιάλειπτα την αγορά. Ή όταν ο Φελίπε επισκέφθηκε το υπαίθριο νοσοκομείο 3.500 κλινών που στήθηκε σε 48 ώρες στο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης για να υποδέχεται ασθενείς του Covid-19. Ήταν λίγες και μετρημένες οι εμφανίσεις τους. Σε αντίθεση με την υπερέκθεση όλων των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα της κυβέρνησης που είχε αναλάβει να διαχειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα.

Οι περισσότεροι απέδωσαν αυτή τη διακριτική παρουσία του Ισπανού μονάρχη στην λιτή ανακοίνωση του παλατιού πριν από τρεις μήνες ότι «ο βασιλιάς Φελίπε αποποιείται οποιουδήποτε κληρονομικού δικαιώματός του σε περιουσιακά στοιχεία του πατέρα του (πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος) που δεν έχουν νόμιμη προέλευση».

Σε άλλες εποχές μία τέτοια ανακοίνωση θα είχε αποτελέσει επικοινωνιακή βόμβα αν δεν ήταν στο προσκήνιο ο κορονοϊός που κάλυπτε κάθε άλλη είδηση.

Από το 2014 που ο βασιλιάς Φελίπε ενθρονίστηκε μετά την παραίτηση από τον θρόνο του πατέρα του Χουάν Κάρλος, οι “οικογενειακοί πονοκέφαλοι” ήταν συνεχείς. Ο Φελίπε αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την αδελφή του Κριστίνα και τον σύζυγό της Ινιάκι Ουρνταγκαρίν και να τους αφαιρέσει όλους τους τίτλους που το παλάτι έχει δικαίωμα να δίνει.

Ο γαμπρός του βασιλιά εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση και λοιπές κατηγορίες που αφορούν σε παράνομες χρηματοδοτήσεις από κρατικό χρήμα του ιδρύματος που διαχειρίζονταν. Η πριγκίπισσα Κριστίνα ζει στη Γενεύη με τα παιδιά της όσο ο άντρας της εκτίει την ποινή.

Όταν στις 19 Ιουνίου 2014, ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος παραιτούνταν του θρόνου – τι κι αν ο βασιλιάς είναι ισόβιος- είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες. Δημόσια, οι λόγοι της παραίτησης ήταν η κατάσταση της υγείας του όμως οι φήμες οργίαζαν.

Για την τεράστια περιουσία του και πώς αυτή αποκτήθηκε (το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του ισπανικού κράτους), για τις ερωμένες του, για το κυνήγι ελεφάντων στη Μποτσουάνα το 2012 για το οποίο ζήτησε συγγνώμη και κυρίως για την πολυετή σχέση του με την Γερμανίδα επιχειρηματία Κορίνα Λάρσεν ( Corinna Zu Sayn-Wittgenstein) η οποία θα αποδεικνύονταν και το μεγάλο του λάθος.

Το περιοδικό Forbes αποδίδει στον πρώην Ισπανό βασιλιά περιουσία ύψους άνω των 2 δις ευρώ,γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη διαφάνεια που απαιτεί το ισπανικό Σύνταγμα για τους θεσμούς του ισπανικού κράτους. Κάθε χρόνο δημοσιοποιείται ο προϋπολογισμός του Παλατιού με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον πρώην βασιλιά να δημιουργήσει μία τεράστια περιουσία στα χρόνια της βασιλείας του.

Από το γραφείο του πρώην βασιλιά πέρασαν 6 πρωθυπουργοί μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975, οι σχέσεις του ήταν πάντα εξαιρετικές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και στο σύνολο της πολύχρονης βασιλείας του ο πρώην μονάρχης εμφανίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως ο εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.

« Ήταν ένας εξαίρετος βασιλιάς αλλά ένας άθλιος Βουρβόνος» ισχυρίζονται οι ιστορικοί ανατρέχοντας στις μαύρες περιόδους της Δυναστείας των Βουρβόνων ( Borbón). Παρόλα αυτά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο επίτιμος βασιλιάς ουδέποτε παρενέβη στην πολιτική ζωή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του και με τη στάση του βοήθησε στην απομάκρυνση των στρατιωτικών απογόνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Η έκφραση «δημοκρατικός βασιλιάς» έχει περάσει στη συνείδηση των Ισπανών. Τώρα όμως που ο κλοιός της Δικαιοσύνης στενεύει όλο και περισσότερο γύρω από το όνομά του, οι αμφιβολίες αναδύονται.

Το 2008 ισπανικές εταιρίες διεκδικούσαν την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής υποδομής στην Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας την οποία και εξασφάλισαν χάρη και στις εξαίρετες προσωπικές σχέσεις του επίτιμου βασιλιά με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη νότια Ισπανία και επί σειρά ετών οι Άραβες μεγιστάνες έκαναν κάθε καλοκαίρι τις διακοπές τους διαμένοντας σε τουριστικές επαύλεις στην περιοχή της Μαρμπέγια.

Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος φέρεται ότι για την μεσολάβησή του αυτή πήρε προμήθεια περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία και μπήκαν σε λογαριασμό offshore της ερωμένης του Κορίνας Λάρσεν ( Corinna Zu Sayn-Wittgenstein) .

Λόγω της μόνιμης διαμονής της Κορίνας στη Μεγάλη Βρετανία το καλοκαίρι του 2019 η Ισπανική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζήτησε από τις βρετανικές αρχές κατά της οικονομικής διαφθοράς που ερευνούσαν την περίοδο εκείνη την Κορίνα, το δικαίωμα να την εξετάσουν ως μάρτυρα. Χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις καλές ιστορίες, πάντα θα πρωταγωνιστεί και ένας αστυνομικός διευθυντής ή ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες. Το όνομα Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, προφυλακισμένου πρώην επιθεωρητή της ισπανικής αστυνομίας είναι πασίγνωστο στην Ισπανία καθώς συνδέεται με όλα τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Βιγιαρέχο είχε την συνήθεια να ηχογραφεί τους πάντες κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αναζήτησε λοιπόν το 2015 την Κορίνα Λάρσεν στο Λονδίνο και όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες πλέον ηχογραφήσεις, ο πρώην βασιλιάς και ενώ είχαν χωρίσει έβαλε σε λογαριασμό της σε εταιρία offshore περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια ως “δώρο” για την ίδια και τα παιδιά της. Όπως αφηγείται η Κορίνα στον Βιγιαρέχο όταν ρώτησε από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά η απάντηση ήταν “από τη Σαουδική Αραβία!”.

Η ίδια υποστηρίζει ακόμα ότι δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τις μυστικές υπηρεσίες και θεωρούσε ότι η ζωή της κινδύνευε. Μεταξύ άλλων η Κορίνα υποστηρίζει ότι ο πρώην βασιλιάς διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στη Γενεύη εδώ και καιρό έχει παρέμβει η Εισαγγελία και ερευνά την Κορίνα Λάρσεν για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

Το 2018 αντίστοιχα, εισαγγελέας της Audiencia Nacional ( Ανώτατη Δικαστική και ανεξάρτητη αρχή στην Ισπανία που ερευνά μεγάλες υποθέσεις) μετά τη διαρροή στον Τύπο των ηχογραφήσεων της Κορίνας ζήτησε τη βοήθεια της Γενεύης και τον έλεγχο της Κορίνας ανοίγοντας έτσι την υπόθεση και στην Ισπανία.

Στις 6 Ιουνίου 2020 η εισαγγελία της Audiencia Nacional ανακοινώνει ότι αρχίζει την έρευνα και για τον ίδιο τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: Ως το 2014 που ο βασιλιάς βρισκόταν εν ενεργεία προστατεύεται από ασυλία που του παρέχει το Σύνταγμα. Άρα για ένα αδίκημα που φέρεται να έχει γίνει το 2008 είναι πιθανόν να οδηγήσει στο κλείσιμο και αρχειοθέτησητης υπόθεσης.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η αποδοχή εκ μέρους του πρώην μονάρχη του αδικήματος και για να αποφευχθεί η δίκη να συμφωνηθεί ένα σημαντικό χρηματικό πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει στην ισπανική Εφορία. Είναι μία πρακτική που συνηθίζεται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής π.χ. μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Προϋπόθεση όλων αυτών όμως είναι να προσέλθει να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τον αντίστοιχο Άρειο Πάγο. Όποια κι αν είναι η απόφαση του εισαγγελέα , η ζημιά που έχει προκληθεί στην ισπανική μοναρχία είναι ανεπανόρθωτη.

Το λογοπαίγνιο στο παρελθόν που αφορούσε στον πρώην βασιλιά όταν είχε γίνει γνωστή η σχέση του με την Κορίνα Λάρσεν ήταν : “Κορίνα ή Κορώνα;”.

Το 2020 φαίνεται ότι τα έχασε και τα δύο.

Και την Κορίνα και την Κορώνα…

Πηγή:ΕΡΤ: Ανταπόκριση Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος