Ο στρατηγός Λεκουέντρ νέος αρχηγός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ επιβεβαίωσε τον διορισμό του στρατηγού Φρανσουά Λεκουέντρ στην αρχηγία του γενικού επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην θέση του στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέ που παραιτήθηκε σήμερα μη αποδεχόμενος τις περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2017.

Ο ντε Βιλιέ παραιτήθηκε το πρωί έπειτα από μια έντονη διαφωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν με αφορμή τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο ντε Βιλιέ εμφανίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.

“Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ΄αυτόν τον τρόπο”, φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές.

“Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιοποιήσει την κόντρα τους. “Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου”, είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.

Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Μακρόν για τον αμυντικό προϋπολογισμό ήταν να φθάσει το 2% του γαλλικού ΑΕΠ, ήτοι 50 δισ. ευρώ στον ορίζοντα του 2025.

Ο τωρινός ετήσιος προϋπολογισμός άμυνας είναι 32,7 δισ. ευρώ, για το 2018 ο πρόεδρος Μακρόν έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 1,5 δισ., που σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσει τα 34,2 δις. Για να φθάσει τα 50 δις μέσα στην επόμενη επταετία είναι αναγκαία μια ετήσια αύξηση της τάξης των 2,2 δισ. Έτσι οι άμεσες οικονομίες των 850 εκατ. αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ένστολους.

Η υπόσχεση του 2% του ΑΕΠ είχε χειροκροτηθεί από τον στρατό και σίγουρα και από τον παραιτηθέντα σήμερα πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας στρατηγό Πιέρ ντε Βιλιέ.

Κυριαρχούσε δε η πεποίθηση ότι οι ανάγκες άμυνας τόσο για τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός της χώρας (Αφρική) όσο και για την αντιμετώπιση εσωτερικά της τρομοκρατίας, θα συντελούσαν ώστε να μην υπάρξουν περικοπές.

Έτσι η ανακοίνωση από το «Μπερσί» (υπουργείο Οικονομικών) για οικονομίες της τάξεως των 825 εκατ. προκάλεσε την μήνιν του στρατηγού ντε Βιλιέ, ο οποίος έχει αναγνωρισμένη λαμπρή καριέρα και προς τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν είχε επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πέρα από τις υποσχέσεις όμως, ο πρόεδρος Μακρόν έχει και μια άμεση σημαντική δέσμευση προς την Ευρώπη: να καταφέρει έως το τέλος του χρόνου να περιορίσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Μια δέσμευση που προφανώς είναι αποφασισμένος να τηρήσει ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας καλέσει όλα τα υπουργεία να συμβάλουν με σημαντικές οικονομίες στα έξοδά τους.

Στον προϋπολογισμό Άμυνας αναλογούν οι περικοπές των 825 εκατ. ευρώ, που είχαν για πρώτο «θύμα» τον στρατηγό ντε Βιλιέ.

Η παραίτησή του θεωρείται «πρωτοφανής» και «ιστορική» αφού στην 5η Δημοκρατία από το 1958 είναι ο πρώτος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας που παραιτείται.

Σχετική είδηση: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος