Ο Πούτιν λέει ότι θα «αποναζιστοποιήσει» την Ουκρανία – Η ιστορία πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό

Της Miriam Berger από την Washigton Post

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε τους Ναζί την Πέμπτη όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ένας από τους στόχους της επίθεσης ήταν να «αποναζιστοποιήσει» τη χώρα, μέρος μιας μακροχρόνιας προσπάθειας του Πούτιν να απονομιμοποιήσει τον ουκρανικό εθνικισμό και να “πουλήσει” την εισβολή στο εκλογικό του σώμα στο εσωτερικό.

Η ρητορική γύρω από την καταπολέμηση του φασισμού έχει βαθιά απήχηση στη Ρωσία, η οποία έκανε τεράστιες θυσίες πολεμώντας τη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επικριτές του Πούτιν του προσάπτουν ότι εκμεταλλεύεται το τραύμα του πολέμου και διαστρεβλώνει την ιστορία για τα δικά του συμφέροντα.

Στην αφήγησή του, η Δύση παρέβλεψε τον ρόλο που έπαιξε στη μάχη η Σοβιετική Ένωση, το προκάτοχο κράτος της Ρωσίας. Στον απόηχο του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη σχημάτισαν τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ως προπύργιο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Τώρα, ο Πούτιν βλέπει το ΝΑΤΟ ως υπαρξιακή απειλή και την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη ως κόκκινη γραμμή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Όταν ο Πούτιν μεγάλωνε, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν στο επίκεντρο της σοβιετικής ταυτότητας και οι εχθροί ήταν οι φασίστες», είπε ο Τίμοθι Σνάιντερ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η ειρωνεία τώρα, είπε ο Σνάιντερ, είναι ότι ο Πούτιν φαίνεται να «πολεμάει με τον τρόπο που έκαναν οι πραγματικοί Ναζί», εισβάλλοντας σε γείτονες με το πρόσχημα ότι τα σύνορά τους είναι άσχετα στη δική του γεωπολιτική σκέψη.

Ωστόσο, η προσπάθειά του να προσδιορίσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας ως φασιστική προκάλεσε ευρεία καταδίκη την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι και Εβραίος και είχε μέλη της οικογένειάς του νεκρούς στο Ολοκαύτωμα.

Τρεις από τους θείους του Ζελένσκι εκτελέστηκαν στη γερμανική γενοκτονία των Ευρωπαίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε ο πρόεδρος σε ένα ταξίδι στην Ιερουσαλήμ το 2020. Ο παππούς του, ο οποίος ήταν ο αδερφός των νεκρών, επέζησε. «Σαράντα χρόνια αργότερα, ο εγγονός του έγινε πρόεδρος», είπε ο Ζελένκσι σε μια ομιλία του.

Ο Ουκρανός ηγέτης απάντησε επίσης στους ναζιστικούς ισχυρισμούς του Πούτιν την Πέμπτη, λέγοντας στο Twitter ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία ακριβώς «όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία».

Μία από τις χειρότερες σφαγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε χώρα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα το 1941, όταν δυνάμεις υπό την ηγεσία της Γερμανίας σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στη χαράδρα του Μπάμπι Γιαρ.

«Από σήμερα, οι χώρες μας βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της παγκόσμιας ιστορίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, απευθυνόμενος στον Πούτιν. «Η Ρωσία έχει μπει σε έναν δρόμο του κακού».

Σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΦόλ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, «υπάρχει ιστορία ορισμένων Ουκρανών να πολεμούν στη ναζιστική πλευρά… αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα».

Ο Πούτιν, είπε, «τραβάει αυτό το νήμα από την ιστορία για να πει ότι αυτό που είχατε ήταν ένας νεοναζιστικός σφετερισμός της εξουσίας [στην Ουκρανία] το 2014», όταν Ουκρανοί διαδηλωτές ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία ηγέτη και η νέα κυβέρνηση πίεσε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση αυτών των διαμαρτυριών, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, ενώ άρχισε να υποστηρίζει μια αυτονομιστική εξέγερση στα ανατολικά της χώρας. Η σύγκρουση εκεί σιγοβράζει εδώ και χρόνια.

Τώρα ο Πούτιν προσπαθεί να περιγράψει την κυβέρνηση του Ζελένσκι ως «Ναζί που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ», είπε ο ΜακΦόλ.

Σύμφωνα με τον Πούτιν,ο ίδιος πρέπει να αγωνιστεί για να σώσει τη ρωσόφωνη κοινότητα στην ανατολική Ουκρανία.

Στην ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, είπε ότι «στόχος είναι η προστασία των ανθρώπων που υφίστανται κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

«Για τον σκοπό αυτό, θα επιδιώξουμε να αποστρατικοποιήσουμε, να αποναζοζιστοποιήσουμε την Ουκρανία και να δικάσουμε όσους διέπραξαν πολλά αιματηρά εγκλήματα κατά ειρηνικών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων υπηκόων», είπε ο Πούτιν.

Η γλώσσα του είναι επίσης μια ευθεία απειλή ότι σκοπεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο, δήλωσε ο Σεργκέι Ρανττσένκο, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το Κρεμλίνο έχει από καιρό προσπαθήσει να «παρουσιάσει ολόκληρη την ιδέα του ουκρανικού εθνικισμού ως νεοναζιστικό κίνημα», είπε, προσθέτοντας ότι η αφήγηση είναι ιστορικά ψευδής.

Με μεγάλο κίνδυνο για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο Πούτιν σηματοδοτεί τελικά ένα σκοτεινό παιχνίδι.

Ακολουθώντας τη λογική του Πούτιν, είπε ο Ρανττσένκο, ο τελικός στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι να απαλλάξει την κυβέρνησή της από «Ουκρανούς εθνικιστές… που στα μάτια του είναι Ναζί».

Ταυτόχρονα, είπε ο καθηγητής Τίμοθι Σνάιντερ, οι κινήσεις του Πούτιν να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας ως φασιστική είναι «εντελώς άδειες από κάθε λογική εξήγηση».

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο όρος άρχισε να ισχύει για οποιονδήποτε στη Δύση ή όσους αντιτάχθηκαν στη Ρωσία, είπε.

«Ο καθένας μπορεί να είναι φασίστας» στη ρωσική προπαγάνδα, είπε ο Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι «κουβαλάει ένα αόριστο συναίσθημα… για οποιονδήποτε είναι αντι-Ρώσος».

Ο κρατικός λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter δημοσίευσε την Πέμπτη μια εικόνα ενός ψηλού Αδόλφου Χίτλερ που χαϊδεύει το πρόσωπο ενός μικρότερου Πούτιν.

Επιμέλεια-Μετάφραση Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος