Μήνυμα Μπάιντεν υπέρ της άμεσης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το σκληρό παζάρι της Τουρκίας

Όλο το πολιτικό της βάρος υπέρ της νατοϊκής ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας ρίχνει η Ουάσιγκτον με το Τζο Μπάιντεν να υποδέχεται τους ηγέτες των δύο χωρών στο Λευκό Οίκο και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η εν λόγω διεύρυνση συνιστά στρατηγική επιλογή.

Από την πλευρά τους ο Φινλανδός πρόεδρος και η Σουηδή πρωθυπουργός συνέδεσαν την ένταξή τους με τις αλλαγές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στο περιβάλλον ασφαλείας ενώ αναφέρθηκαν και στις ενστάσεις της Άγκυρας.

«Προσμένουμε μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης από τα μέλη του ΝΑΤΟ και είμαστε σε πολυεπίπεδο διάλογο με όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα που τίθενται», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Ως μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούμε στην προστασία της ασφάλειας της Τουρκίας όπως και η Τουρκία θα δεσμευτεί στην προστασία της δικής μας ασφάλειας. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα τρομοκρατίας πολύ σοβαρά, καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», τόνισε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι θα αντιταχθεί στην ένταξη των δύο χωρών επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών του ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν και υπενθυμίζοντας ότι φέρει βαρέως την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ΤΟ 1980.

«Στο ΝΑΤΟ ρωτούν τώρα για τα αιτήματά μας για να τα θέσουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Όμως εμείς δε θα πέσουμε στην ίδια παγίδα. Ζήσαμε το ίδιο με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι και η Σουηδία και η Φινλανδία θα μας ξεγελάσουν με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είναι ωστόσο προφανές ότι το σκληρό παζάρι της Άγκυρας δεν αποσκοπεί μόνο σε παραχωρήσεις εκ μέρους των δύο χωρών, όπως η αποκήρυξη του ΡΚΚ, αλλά και εκ μέρους της Ουάσινγκτον όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την απόκτηση νέων αμερικανικών μαχητικών F-16.

Σχετικά με τα F-16, φυσικά είναι σημαντική η απαντητική επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών (των ΗΠΑ) στο Κογκρέσο. Τονίζει ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τεχνικό επίπεδο, οι δια-στρατιωτικές συνομιλίες προχωρούν θετικά, αλλά πρέπει να δουλέψουμε και πάνω στο Κογκρέσο.

Αίσθηση προκαλούν την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις του Ρόιτερς για τη συμπεριφορά του κ. Τσαβούσογλου ο οποίος φέρεται να προκάλεσε γενική δυσφορία στην πρόσφατη νατοϊκή συνάντηση στο Βερολίνο δηλώνοντας ότι δε θα υποστηρίξει την ένταξη των δύο χωρών ενώ ύψωσε τον τόνο της φωνής του απευθυνόμενος στη Σουηδή ομολογό του, την οποία κατηγόρησε μάλιστα για εξοργιστική φεμινιστική πολιτική.

Τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αντιρρήσεις της Άγκυρας τελικώς θα καμφθούν. Το ερώτημα είναι με ποιο αντάλλαγμα.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Το βέτο της Τουρκίας και οι εκτιμήσεις για συμφωνία μέσω ΗΠΑ

Στον Λευκό Οίκο επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για την στάση της Τουρκίας, η οποία δεν διστάζει να εκμεταλλευθεί μια από τις πιο κρίσιμες συγκυρίες για να αποσπάσει ανταλλάγματα. Παρά τον προβληματισμό και την ανησυχία όμως, η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και επιχειρεί να λύσει το θέμα πίσω από κλειστές πόρτες και όχι μέσω δημόσιας αντιπαράθεσης καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε μήνυμα στον Πούτιν ότι η συμμαχία είναι διασπασμένη.

Το πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η Τουρκία είναι πια εμφανές στους πάντες στη Ουάσιγκτον. Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες και άρχισαν να αποχωρούν οι ηγέτες όλες οι ερωτήσεις που προσπαθούσαν να κάνουν φωνάζοντας οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, είχαν μέσα τις λέξεις Ερντογάν και Τουρκία.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα πολύ απλά διότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση.

Στο Κογκρέσο το κλίμα για την Τουρκία είναι πολύ πιο βαρύ, ενώ ένας προβληματισμός που είναι διάχυτος στην αμερικανική πρωτεύουσα αφορά στα ανταλλάγματα που σκοπεύει να θέσει ο Ερντογάν στο τραπέζι. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα αφορούν μόνο στους Κούρδους.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Φινλανδία και Σουηδία έτοιμες για διάλογο με την Τουρκία

Φινλανδία και Σουηδία δηλώνουν έτοιμες για διάλογο με την Τουρκία καθώς και ότι καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία.

Ανώτατοι Φινλανδοί αξιωματούχοι έλεγαν στην απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Ελσίνικι Ανδριάνα Μαγγανιά ότι είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι με τη στάση της Άγκυρας, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό μία μόνο χώρα να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θεωρούν ότι μετά τις αμερικανικές πιέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποχωρήσει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης, οι Φινλανδοί δεν πανικοβάλλονται. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο για χερσαία επιχείρηση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων που διατηρούσε στην Ουκρανία στα σύνορα με τη Φινλανδία προετοιμάζονται όμως για κυβερνοεπιθέσεις αλλά και μια υβριδική επίθεση στα πρότυπα εκείνης που εξαπέλυσε η Λευκορωσία επί της Πολωνίας πριν από ένα χρόνο.

Οι αρχές στο Ελσίνκι μοιράζουν φυλλάδια, υπενθυμίζοντας πού βρίσκονται τα κοντινότερα καταφύγια και κάποιοι πολίτες αποθηκεύουν τρόφιμα σε περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο.

Οι προετοιμασίες εντείνονται και όσον αφορά στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο εδώ ότι από στιγμή σε στιγμή ο Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

αποστολή στη Φινλανδία: Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος