Κύπρος: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Εκκενώθηκαν 10 χωριά, καίγονται σπίτια

Ώρες αγωνίας περνά η Κύπρος καθώς εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έχει καταστρέψει δεκάδες σπίτια και βλάστηση στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας. Έως τώρα έχουν εκκενωθεί δέκα χωριά.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ έφθασαν στο νησί δύο αεροσκάφη τύπου canadair από τη Ελλάδα. Βοήθεια αναμένεται να φθάσει το πρωί από το Ισραήλ και την Ιταλία. Η Κύπρος ζήτησε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Για την πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την κοινότητα Αρακαπά της Λεμεσού συνελήφθη ως ύποπτος και ανακρίνεται ένας άνδρας 67 ετών.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά. Η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι έγινε μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έκκληση απηύθυνε η αστυνομία να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς. «Διευκρινίζεται ότι, λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης» επισημαίνεται.

Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η Ελλάδα έστειλε δύο Canadair CL-415

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε τη συνδρομή πτητικών μέσων από το Ισραήλ και την ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε δύο Canadair CL-415.

Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα της Κύπρου που υπεβλήθη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU, και κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέστειλε δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Αρακαπά Λεμεσού.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη για την άμεση παροχή συνδρομής, τόσο με τα δύο αεροσκάφη όσο και με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο, εφόσον χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης RescEU και έχει κατά καιρούς συνδράμει πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή μας για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας Νίκο Χαρδαλιά για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο που δοκιμάζεται από πύρινα μέτωπα με κυριότερο αυτό στην κοινότητα Αραπακά Λεμεσού.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς σε ανάρτησή του επίσης στο Twitter ανέφερε: «Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου που δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά. Μίλησα με φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη και με εντολή του Πρωθυπουργού δύο Canadair CL-415 αναχωρούν άμεσα για να συνδράμουν. Μέσω του #rescEU #semperparati σε κάθε έκτακτη ανάγκη».

 

Πηγή: ΕΡΤ/ Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος