Κρίσιμη συνάντηση Σάντσεθ – Αραγονές και συζήτηση για το Καταλανικό ζήτημα

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η συνάντηση στις 6 το απόγευμα μεταξύ του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Πέρ Αραγονές προέδρου της Αυτονομίας της Καταλονίας σηματοδοτεί την νέα εποχή στις πολιτικές σχέσεις Μαδρίτης – Βαρκελώνης.

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης στην σημερινή συνάντηση αναμένεται να οριοθετηθεί η νέα ατζέντα συναντήσεων που πιθανότατα θα ομαλοποιήσει την πολιτική διένεξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάντσεθ θα επιχειρήσει να επικεντρώσει την συζήτηση στην Οικονομία προκειμένου να αποφύγει την συζήτηση για το αιτούμενο δημοψήφισμα της άλλης πλευράς. «Δεν θα λύσουμε μέσα σε μία ώρα ό,τι καταστράφηκε σε μία δεκαετία» τόνισε σε συνέντευξή του στην cadena SER ο Πέδρο Σάντσεθ.

Όμως παρά τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι υπάρχει συνεχής διάλογος μεταξύ τους και επικεντρώνεται σε τουλάχιστον 40 σημεία. Η πλευρά της Μαδρίτης θα επιχειρήσει να συζητήσει για οικονομικές επενδύσεις στην πλουσιότερη αυτονομία της Ισπανίας καθώς και για τους προϋπολογισμούς του 2022. Η πλευρά της Βαρκελώνης αναμένεται να επιμείνει σε συμφωνημένο δημοψήφισμα όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις των πρωταγωνιστών της.

Η πρώτη κίνηση καλής θέλησης έγινε από την ισπανική κυβέρνηση με την απονομή χάριτος και την αποφυλάκιση 9 πολιτικών και ακτιβιστών την περασμένη εβδομάδα οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για το αντισυνταγματικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2017. Οι αποφυλακισθέντες μπορεί σήμερα να είναι ελεύθεροι, όμως το Tribunal de Cuentas (Οικονομικό Δικαστήριο) διεκδικεί περίπου 5,4 εκατομμύρια ευρώ από 39 Καταλανούς πολιτικούς για την περίοδο 2011-2017 και για τις δράσεις τους υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής που προκάλεσαν οικονομική ζημία στο ισπανικό δημόσιο.

Οι τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον περασμένο Φεβρουάριο ανέδειξαν πρώτο κόμμα τους Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, όμως δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων τελικά οι αποσχιστές (δεξιοί και αριστεροί) ενώθηκαν και σχημάτισαν κυβέρνηση με πρόεδρο τον Περ Αραγονές (καταλανική αριστερά ΕRC) ο οποίος θα συζητήσει με τον Σάντσεθ. Άλλωστε η ERC ως κόμμα με ισχυρή δύναμη στην κεντρική Βουλή της Μαδρίτης στήριξε τον Σάντσεθ στους προϋπολογισμούς του 2021. Όμως οι δεξιοί αποσχιστές οι οποίοι καθοδηγούνται στην πραγματικότητα από τον φυγόδικο Κάρλες Πουιτζντεμόντ δεν θα σταματήσουν να πιέζουν για γενική αμνηστία αλλά και δημοψήφισμα. Άλλωστε στην λίστα όσων τους απονεμήθηκε χάρη δεν βρίσκεται ο Πουιτζντεμόντ καθώς επέλεξε να διαφύγει στο εξωτερικό αντί να δικαστεί και να φυλακιστεί.

Η απογευματινή πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών θα οπτικοποιηθεί κατά τον μεγαλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποδείξει ότι έγινε το πρώτο βήμα συμφιλίωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος