Ισπανία: H εφορία, η «εξορία» & το παρολίγον διαζύγιο του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Στο «σήριαλ» στο οποίο έχει εξελιχθεί η ζωή και τα έργα του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, έρχεται να προστεθεί και μία νέα φορολογική τακτοποίηση ύψους 4.395.901,96 ευρώ μέσω των δικηγόρων του.

Για την πληρωμή αυτής της οφειλής, ο πρώην μονάρχης κατέφυγε σε άτοκο δανεισμό φίλων του και χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποσού, υποστηρίζουν πηγές.

Στην επίσημη ενημέρωση που εστάλη από τον δικηγόρο του Χαβιέρ Σάντσεθ Χούνκο επισημαίνεται ότι  «η παρουσίαση των συμπληρωματικών δηλώσεων αντιστοιχεί στο εισόδημα που προκύπτει από το Ίδρυμα Zagatka, για ταξίδια και παροχή υπηρεσιών προς τον πρώην βασιλιά και φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τακτοποιηθεί».

Η υπόθεση αφορά σε ιδιωτικά ταξίδια που πραγματοποίησε ο πρώην μονάρχης μέσω του  ιδρύματος Zagatka, στο οποίο προεδρεύει ο μακρινός ξάδελφός του πρώην βασιλιά Άλβαρο ντε Όρλεανς. Η χρήση αυτών των πτήσεων θεωρείται πληρωμή σε είδος, που απαιτείται να φορολογηθεί ως προσωπικός φόρος εισοδήματος στο Υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται ότι τέτοιες παροχές σε είδος προς τον πρώην βασιλιά φθάνουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Το Ίδρυμα Zagatka ιδρύθηκε στο Λιχτενστάιν την 1η Οκτωβρίου 2003. Ο πρώτος δικαιούχος του είναι ο 73χρονος μακρινός ξάδελφος του πρώην βασιλιά, Álvaro de Orleans, μηχανικός και επιχειρηματίας. Δεύτερος δικαιούχος ο γιός του de Orleans και τρίτος ο ίδιος ο πρώην βασιλιάς. Σύμφωνα με το καταστατικό του, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος να αναγνωρίσει την συμβολή του στην δημοκρατία στην Ισπανία. 

Τον περασμένο Ιούνιο, το ίδρυμα Zagatka τροποποίησε το καταστατικό του και όρισε τον Χουάν Κάρλος και τα τρία του παιδιά ως δικαιούχους του ίδιου. Νόμιμος στόχος του ιδρύματος είναι «να εγγυηθεί οικονομική βοήθεια στην οικογένεια του ιδρυτή». Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο λογαριασμός του ιδρύματος συγκέντρωσε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην βασιλιάς προχωρά σε φορολογική τακτοποίηση. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε μία πρώτη φορολογική τακτοποίηση ύψους 678.393 ευρώ που αντιστοιχεί σε φορολογική οφειλή από το 2016-2018 επίσης για αδήλωτα εισοδήματα και για να αποφύγει το αδίκημα της φορολογικής απάτης προχώρησε στην τακτοποίηση.

Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος από τον περασμένο Αύγουστο ζει στην Σαουδική Αραβία, όμως εδώ και αρκετούς μήνες ο ισπανικός τύπος διατυπώνει την επιθυμία του πρώην βασιλιά να επιστρέψει στην Ισπανία. Πηγές του Παλατιού και της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τόσο το Παλάτι, όσο και η κυβέρνηση, το αρνούνται. 

Το παρολίγον διαζύγιο με την βασίλισσα Σοφία

Η επί 11 χρόνια ερωμένη του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, Κορίνα Λάρσεν, τον περασμένο Αύγουστο σε συνέντευξή της στο BBC υποστήριζε ότι το 2009 ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας είχε συναντηθεί με τον πατέρα της για να την ζητήσει σε γάμο. Όμως επειδή θεωρούσε ότι θα προκαλούσε ζημιά στην Μοναρχία θα χρειαζόταν καιρός μέχρι να πάρει διαζύγιο. Ο πατέρας της, όμως, την ίδια χρονιά απεβίωσε, οπότε ο μόνος που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά της θα ήταν ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος.

Όμως, διαφορετικά δημοσιεύματα αναφέρουν, σήμερα, ότι η ίδια πίεζε τον πρώην βασιλιά για να χωρίσει με την βασίλισσα Σοφία και να παντρευτούν. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε ρωτήσει γνωστό γραφείο δικηγόρων για το πώς θα μπορούσε να δρομολογήσει το διαζύγιο του με την βασίλισσα Σοφία μετά 40 χρόνια γάμου. Αυτό συνέβη την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης Θαπατέρο και την αρχή του Μαριάνο Ραχόι, γεγονός που έκανε και τις δύο κυβερνήσεις να θεωρούν πλέον την υπόθεση Κορίνας Λάρσεν ως «κρατική υπόθεση». Οποιοδήποτε διαζύγιο του Χουάν Κάρλος θα προκαλούσε σεισμό στην Συνταγματική Μοναρχία της Ισπανίας.

Όταν το 2012 ο πρώην μονάρχης διοχέτευε στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της ερωμένης του 65 εκατομμύρια ευρώ από την προμήθεια που είχε λάβει για τα έργα μετρό της Μέκκας στην Σαουδική Αραβία, ο στόχος του ήταν η κοινή ζωή του με την Κορίνα, υποστηρίζει η εφημερίδα El País, και όχι ένα «δώρο αγάπης» για την ίδια και τον γιό της, όπως υποστηρίζει η ίδια. Όμως, ο μετέπειτα χωρισμός τους και η άρνησή της να του τα επιστρέψει, προκάλεσαν το μέγα σκάνδαλο που τον οδήγησε στην παραίτησή του από τον ισπανικό θρόνο το 2014.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος