Ισπανία: Ένα βήμα πριν την νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Στην ισπανική Βουλή ξεκίνησε ο διάλογος προκειμένου να βρεθεί μία νόμιμη διέξοδος για τη χρήση της κάνναβης τόσο για ιατρικούς σκοπούς όσο και για ψυχαγωγικούς. Παρότι πρόκειται για μία συζήτηση των τελευταίων δεκαετιών όλα δείχνουν ότι δρομολογείται μία νόμιμη διέξοδος για την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μετά από πρωτοβουλία του περασμένου καλοκαιριού του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) το οποίο προτείνει την νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Την πρόταση του PNV στηρίζουν και οι εταίροι της κυβέρνησης Σάντσεθ (Unidas Podemos, Más País και ERC) αλλά και το φιλελεύθερο κόμμα των Θιουδαδάνος. Οι υποστηρικτές του μέτρου διαβεβαιώνουν σε λεπτομερή πρόταση τους ότι η πρόσβαση σε ανήλικους και η ποιότητα του προϊόντος θα ελέγχονται. Προσθέτουν μάλιστα την νομοθετική διεύρυνση για την χρήση της κάνναβης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ( INE) το 90% του πληθυσμού υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς όπως ήδη ισχύει σε τουλάχιστον 70 χώρες στον κόσμο. “Η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι μυοχαλαρωτική, βοηθά στη ναυτία και τον εμετό, είναι αποτελεσματική με χρόνιο πόνο και, κυρίως, με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας », εξηγεί ο Joan Carles March, καθηγητής στο Andalusian School of Health Public ( EASP). Ο Μάρτς πιστεύει ότι, για να ξεκινήσει η συζήτηση, δεν θα πρέπει να αποκρυφτούν οι κίνδυνοι παρά το γεγονός ότι, κατά τη γνώμη του, είναι λιγότεροι από τα οφέλη: «Ο αναρροφώμενος καπνός ευνοεί την εμφάνιση βρογχίτιδας ή εμφυσήματος. Σε μερικούς ανθρώπους, η κάνναβη αυξάνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η χρόνια χρήση του μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μνήμη ή τη μάθηση », συνοψίζει.

Στην Ισπανία από το 1967 απαγορεύεται η καλλιέργεια, παραγωγή και πώληση κάνναβης, έξι χρόνια αφότου η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά την συμπεριέλαβε στον «κατάλογο IV» μαζί με τα πιο επιβλαβή ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. Τον Δεκέμβριο του 2020 όμως o OHE, αφαίρεσε από την λίστα αυτή την κάνναβη, αναγνωρίζοντας τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας τουλάχιστον το 37,5% του ισπανικού πληθυσμού το έχει δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή του ενώ το 1995, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 14,5%, κάτι το οποίο δείχνει ότι η απαγόρευση δεν σταμάτησε την κατανάλωση. 

Το κυβερνών κόμμα PSOE μέχρι σήμερα ήταν διστακτικό. Όμως σήμερα που βλέπει τους εταίρους του να προωθούν την πρόταση ενδεxομένως να το ξανασκεφτεί. Επιπλέον ήδη η γειτονική Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ήδη εγκρίνει την χρήση της για φαρμακευτικούς σκοπούς ενώ η Ισπανία υστερεί. Κι εδώ έρχεται και πάλι η στατιστική υπηρεσία σύμφωνα με την οποία μόνο το 47% του πληθυσμού εγκρίνει μία νομοθετική ρύθμιση για χρήση της κάνναβης και για ψυχαγωγικούς λόγους. Ισως αυτό να οφείλεται στο παλαιότερο τραύμα της δεκαετίας του ’80 που το πρόβλημα των ναρκωτικών και κυρίως της ηρωίνης αποτελούσε μάστιγα για την ισπανική κοινωνία. 

Η Ισπανία επιπλέον πάντα είχε ιδιαίτερη σχέση με την κάνναβη λόγω της γειτνίασής της με το Μαρόκο. Και ενώ υστερεί στο νομοθετικό πλαίσιο εντούτοις ως χώρα με ήλιο και ιδανικό κλίμα για την καλλιέργια της κάνναβης ηγείται της παράνομης βιομηχανίας: μεγάλο μέρος της κάνναβης που καταναλώνεται στην Ευρώπη καλλιεργείται στην Ισπανία. 

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας κάθε χρόνο προκύπτουν περισσότεροι από 13.000 κρατούμενοι για εγκλήματα που σχετίζονται με την κάνναβη. Το 2019, κατασχέθηκαν 1,5 εκατομμύρια φυτά κάνναβης, 738% περισσότερα από ότι πριν έξι χρόνια. Στην καλλιέργεια προηγείται η Καταλονία, ακολουθεί η Ανδαλουσία και η Βαλένθια. Σύμφωνα με την Europol, οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο αγοράζοντας ναρκωτικά. Το 39% αυτών των χρημάτων πηγαίνει στην κάνναβη. Επιπλέον ο ισπανικός Ποινικός Κώδικας δεν τιμωρεί το εμπόριο μαριχουάνας τόσο σκληρά όσο το εμπόριο  κοκαΐνης ή ηρωίνης και, ως εκ τούτου, υπάρχει λιγότερος φόβος για ποινικές συνέπειες για τη συμμετοχή σε αυτήν την επιχείρηση. Η στρατηγική θεωρείται λανθασμένη από τα κόμματα που θεωρούν ότι η νομιμοποίηση θα οδηγούσε σε μείωση του εγκλήματος. Οι αστυνομικές πηγές όμως το αμφισβητούν επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ. ότι υπάρχει ανταγωνιστική νόμιμη τιμή. Παρόλο που δεν υπάρχουν διεθνείς εμπειρίες μία μελέτη του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα μείωνε το μερίδιο αγοράς της στο 15%.

Η μελέτη του πανεπιστημίου UAB αναλύει επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης: με όγκο επιχειρήσεων 8,5 δις ευρώ ετησίως, ο νέος κλάδος θα δημιουργούσε 100.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Στις προτάσεις των κομμάτων επίσης προτείνεται ειδικός φόρος που θα αποφέρει έσοδα στο κράτος τουλάχιστον 3,3 δις ετησίως. Πρόκειται για ένα ειδικό φόρο όπως αυτόν του καπνού, ο οποίος όπως υποστηρίζουν τα κόμματα, δεν έχει δείξει ποτέ θετικά ή θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά απολαμβάνει όλα τα οφέλη της νομιμότητας.

Πηγή: Ισπανικός Τύπος, El País

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος