Γερμανία: Στο “μικροσκόπιο” η αποτελεσματικότητα των μέτρων – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Δεν φαίνεται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τους συμβούλους της Α. Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ εκτιμούν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων για τον περιορισμό του κορονοϊού η οποία αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη, επί παραδείγματι για την τηλεργασία ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, φαίνεται ότι έχουν μικρότερη επίδραση στο ποσοστό μόλυνσης από ό,τι ελπιζόταν.

Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό «Business Insider» στην αυριανή του έκδοση, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα από την ακρόαση των εμπειρογνωμόνων πριν από την διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Όπως προκύπτει από αυτά τα έγγραφα, επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Βερολίνου παρουσίασαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς των κρατιδίων προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες τα υφιστάμενα μέτρα από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι επαρκή για να ξαναπέσουν τα κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου στο κατώτατο όριο (των 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους σε μια εβδομάδα).

Εάν ληφθεί υπόψη η πιθανή εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Γερμανία, το όριο αυτό θα επιτευχθεί έως τις αρχές Μαρτίου. Σημαντική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τότε και οι Γερμανοί να τηρούν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλείται το «Business Insider», οι επιστήμονες αναφέρονται επίσης στα εξεταζόμενα από τους πολιτικούς πιθανά μέτρα με τα οποία ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Υπολόγισαν, λοιπόν, ποια επίδραση θα είχε, για παράδειγμα, η πολυσυζητημένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε επίπεδο κρατιδίων υποχρεωτική τηλεργασία στην λεγόμενη τιμή R (η οποία περιγράφει πόσα άτομα μολύνει ένα άτομο με κορονοϊό και) η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από ένα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση μάσκας τύπου FFP2 στην εργασία ή σε μεμονωμένα γραφεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού. Το ποσοστό στην τιμή R είναι μόλις 0,02. Το ίδιο ισχύει για την χρήση μάσκας FFP2 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία ή στις τάξεις που τα μαθήματα γίνονται εναλλάξ. Και εδώ, η επιρροή είναι 0,02.

Mη ρεαλιστική η προστασία όλων των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας

Με δήλωσή του ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέγκε Μπράουν εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να προστατευθούν όλοι οι ηλικιωμένοι των οίκων ευγηρίας σε περίπτωση υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού

«Στη Γερμανία, στην ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων ανήκουν περίπου 30 εκατομμύρια άτομα, στα οποία διανέμονται αυτή τη στιγμή μάσκες τύπου FFP2. Απλώς δεν είναι ρεαλιστικό (όμως) να προστατεύουμε τέλεια όλους αυτούς τους ανθρώπους σε περίπτωση υψηλών επιπέδων μόλυνσης», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο «Spiegel».

Ο Μπράουν αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους οίκους ευγηρίας. «Συζητήσαμε εγκαίρως με τα ομοσπονδιακά κρατίδια για τα σχέδια υγιεινής, στείλαμε μάσκες FFP2 στους οίκους ευγηρίας και προβλέψαμε να γίνονται γρήγορα διαγνωστικά τέστ. Ωστόσο, προφανώς και δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ιός να μην μπορεί να μεταφερθεί σε αυτούς», πρόσθεσε ο Μπράουν.

«Ήδη από τον Απρίλιο, συμφωνήθηκε με τα ομοσπονδιακά κρατίδια ότι κάθε τέτοια εγκατάσταση πρέπει να εφαρμόζει ένα επαγγελματικό σχέδιο υγιεινής. Το καλοκαίρι φαινόταν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων – και στους οίκους ευγηρίας – θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τον Οκτώβριο (όμως) διαπιστώσαμε ότι κανένα σχέδιο δεν επαρκεί εάν ο αριθμός των λοιμώξεων στο γενικό πληθυσμό αυξάνεται πάρα πολύ», συμπλήρωσε.

«Η (δε) έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ήταν πρόβλημα ακόμη και πριν από τον κορονοϊό. Νομοθετήσαμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά, αλλά πολλά δεν λειτουργούν εν μία νυκτί. Έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του κορονοϊού», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας.

Η οικονομία και το lockdown

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ αναμένει σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για αυτό το έτος από ό, τι είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο.

«Το 2021, η οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3%», προβλέπει η νέα ετήσια οικονομική έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός Άλτμάιερ την επόμενη εβδομάδα και την οποία προδημοσιεύει το περιοδικό «Der Spiegel». Τον Οκτώβριο, η εκτίμηση ήταν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,4%.

Ο λόγος για τη διόρθωση προς τα κάτω είναι η παράταση του lockdown. Συνέπεια της συγκρατημένης ανάκαμψης, θα είναι και το γεγονός ότι θα ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί μόνο κατά 80.000 κατά μέσο ετήσιο όρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση.

Αυτή η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ύφεση που κατέγραψε η γερμανική οικονομία πέρυσι. Το 2020, η οικονομική της επίδοση μειώθηκε κατά 5%.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης στην ετήσια οικονομική έκθεση συμφωνείται μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι προβλέψεις των περισσότερων ερευνητικών Ιδρυμάτων πάντως είναι πολύ πιο αισιόδοξες.

Φόβοι για 100.000 κρούσματα ημερησίως την άνοιξη και το καλοκαίρι

Δηλώσεις του λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν:  «Όταν οι ηλικιωμένοι και ίσως μερικές από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα έχουν εμβολιασθεί θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και ίσως και νομικές πιέσεις για τον τερματισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η συνέπεια θα μπορούσε να είναι τότε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα μολύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο ιός θα προσβάλλει κυρίως τους νεότερους, στους οποίους η εξέλιξη είναι ηπιότερη.

Εν τούτοις με τόσες πολλές νέες λοιμώξεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα συνεχίσουν να γεμίζουν. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ισπανία και η Νότια Αφρική έχουν ήδη αποδείξει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα παρά την ζέστη», δήλωσε ο Ντρόστεν στο «Spiegel».

«Η τιμή R θα πρέπει επομένως να μειωθεί σε 0,7 εάν είναι δυνατόν. Αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι το αν θα είναι δυνατόν να περιοριστεί η μετάλλαξη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ακόμα η μοναδική ευκαιρία να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης στη χώρα μας ή τουλάχιστον να την επιβραδύνουμε σημαντικά», τόνισε στο «Spiegel».

Όσον αφορά τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Γερμανία , ο Ντρόστεν τα χαρακτήρισε απλώς «συμβιβασμούς. Στο θέμα της τηλεργασία σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί», κατέληξε.

Στις ΜΕΘ

Δεν υπήρξε άνοδος του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Γερμανία λόγω των συναθροίσεων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χάρη στην τήρηση από τον κόσμο των μέτρων λοκντάουν, δήλωσε  ο γιατρός ΜΕΘ Γκέρνοτ Μαρξ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε το 24ωρο που πέρασε κατά 17.862 και ανέρχεται πλέον σε 2.106.262, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuter, Der Spiege, Business Insider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος