Η Γερμανία επικρίνει το ΝΑΤΟ για πολεμοχαρή στάση στην ανατολ. Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ανάφλεξη της κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη, κρούει η Γερμανία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με αφορμή την άσκηση του ΝΑΤΟ για υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία. Κάνοντας λόγο για πολεμοχαρή τακτική, ο Γερμανός υπουργός τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά», τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στην άσκηση «Anakonda-16» σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Κυριακή στην «Bild am Sonntag», και ζήτησε περισσότερο διάλογο και συνεργασία με την Ρωσία.

«Όποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», προσθέτει και επισημαίνει ότι «θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στον στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο «να ανανεώσει τις συνομιλίες για τα οφέλη του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ενόψει ωστόσο της Συνόδου της Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη με πέντε τάγματα μάχης, σε απάντηση προς ενδεχόμενο ρωσικό επεκτατισμό.

Σε συνέντευξή του στη Bild την περασμένη Πέμπτη είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει «τη δημιουργία μιας ζώνης επιρροής με τη χρήση στρατιωτικών μέσων». «Παρατηρούμε μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, στη Βαλτική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο» είπε προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ωστόσο θα υπερασπιστεί τα 28 συμμαχικά μέλη εναντίον οποιασδήποτε απειλής.

ert.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος