Γαλλία: Απεργιακές κινητοποιήσεις στα τρένα-Χιλιάδες συνταξιούχοι στους δρόμους

Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν χθες Πέμπτη τα συνδικάτα των εργαζόμενων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση της κρατικής εταιρείας SNCF που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών θα ξεκινήσουν στις 3 Απριλίου και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, μέχρι τις 28 Ιουνίου. Συνολικά, σε διάστημα τριών μηνών η απεργία θα διαρκέσει 36 ημέρες καθώς οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τη δουλειά τους για δύο συνεχόμενα 24ωρα ανά πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στους SNCF μετά την εθνικοποίησή των σιδηροδρόμων, τη δεκαετία του 1930. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση της μονιμότητας και της δυνατότητας για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη προγραμματίσει μια διαδήλωση για τις 22 Μαρτίου στο Παρίσι, την ίδια ημέρα που θα διαδηλώσουν στη γαλλική πρωτεύουσα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν τόνισε μιλώντας στον ειδησεογραφικό σταθμό BFMTV ότι η μεταρρύθμιση είναι “απαραίτητη” και χαρακτήρισε “ακατανόητη” τη στάση των συνδικάτων. “Δεν επιθυμώ την αντιπαράθεση αλλά τη διαπραγμάτευση”, σημείωσε.

Χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μείωση των εισοδημάτων τους

Με σύνθημα «Αρπαγή των συντάξεών μας», δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι διαδήλωσαν χθες για να καταγγείλουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος Μακρόν.

«Είναι πολύ κακός ο Μακρόν που βάζει χέρι στις τσέπες των ηλικιωμένων» έγραφε ένα πανό στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 7.200 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία και 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

https://twitter.com/Ruptly/status/974287151809511425

Συνολικά, 39.000-68.000 συνταξιούχοι διαδήλωσαν σε περίπου 30 πόλεις της χώρας, με τη συνοδεία σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι απεργούσαν σήμερα.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αύξηση, που αφορά το 60% των συνταξιούχων, ύψους 1,7% στη Γενικευμένη Εισφορά Κοινωνικού Χαρακτήρα (CSG), ενός φόρου που στοχεύει στην χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής προστασίας στη Γαλλία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να «μεταμορφώσει» τη Γαλλία, ζήτησε από τους ηλικιωμένους να συμβάλουν στην «προσπάθεια» για να «βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το μέτρο εφαρμόστηκε έπειτα από πολλά χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων σε βάρος της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος