Ευρωβουλή: Προς τελική έγκριση το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

την τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη, προχωρά με ψηφοφορία στις 9 το βράδυ της Τρίτης η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα προηγηθεί από τις 10 το πρωί συζήτηση με τον Επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς και την πορτογαλική Προεδρία. Κύριος εισηγητής του Κοινοβουλίου θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη για οικονομικά προσιτά και εύκολα προσβάσιμα διαγνωστικά τεστ. Θα τονίσουν επίσης ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους πιστοποιητικών (όπως η καραντίνα, η αυτοαπομόνωση ή η διεξαγωγή περαιτέρω τεστ) εκτός εάν αυτό δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας. Θα ζητήσουν επίσης την ταχεία ανάπτυξη του συστήματος.

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα. Το κοινό νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά με τα υφιστάμενα συστήματα, ασφαλή και με επαληθεύσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την Ένωση.

Μόλις εγκριθούν από την Ολομέλεια, οι κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν και επίσημα από το Συμβούλιο και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, προτού ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2021.

Οι κανόνες θα ισχύουν εγκαίρως για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, με σκοπό την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών με συντονισμένο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη, αποφεύγοντας έτσι τις διακρίσεις και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μετά την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι οι νομοθετικές κινήσεις για τη διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πραγματοποιήθηκαν από το Κοινοβούλιο με τη διαδικασία κατεπείγοντος. Η συμφωνία με το Συμβούλιο επήλθε μόλις δύο μήνες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος