Τσαβούσογλου: Συνεργασία στο μεταναστευτικό με επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ (video)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε εσπευσμένα χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες χωρίς να συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε δηλώσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό προχώρησε το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», η οποία διεξαχθεί την ίδια ημέρα, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Στην συνάντηση των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που προέρχονται από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μεταναστεύοντες παραμένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα την χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας.

Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, κυρίως στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Συρία, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου περί το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι λόγω των πολεμικών συγκρούσεων Σύροι συνωστίζονται στα τουρκικά σύνορα.

Στον τουρκικό Τύπο αποτυπώνεται ότι “δεν πήγε τόσο καλά” η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες,  ενώ σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας παρέμεινε αμίλητος και στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Χτες ο φιλοκυβερνητικός τύπος προετοίμαζε για συμφωνία με περισσότερα χρήματα αλλά και για ενδεχόμενη πρόοδο στο θέμα της βίζας και της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης.

Την δήλωση ότι υπάρχει ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία επί όλων των θεμάτων, αλλά καμία συμφωνία έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι αποφασίστηκε αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να επανεξετάσουν την τρέχουσα συμφωνία για το μεταναστευτικό, προκειμένου να εντοπίσουν εκείνα τα σημεία στα οποία υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διαλόγου.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις.

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Το «παζάρι» του Τ. Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος