Το “παζάρι” του Τ. Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (video)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες. Στην διαπραγμάτευση ζήτησε βασικά δύο πράγματα. Στήριξη για την Ιντλίμπ, όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε και πρόσθετα κονδύλια για τους πρόσφυγες.

Συναλλαγή που μοιάζει σαν παζάρι, όπου βρίσκεις τα πάντα, αρκεί να μπορέσεις να τα διαπραγματευτείς σε μια κοινά αποδεκτή τιμή, θυμίζουν οι επαφές του Τ. Ερντογάν. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου υπάρχει πεδίο συμβιβασμών, αλλά όχι εκβιασμών.

Ας μην παραβλέπουμε την παράλληλη εξέλιξη της επέκτασης του κορωνοϊού σε βαθμό που επηρεάζει προβληματικά την παγκόσμια Οικονομία. Και η Τουρκία, που παραδόξως ακόμη δεν εμφανίζει στοιχεία κρουσμάτων, είναι χώρα με έντονη επιχειρηματικότητα στην τουριστική βιομηχανία.

Φαίνεται ότι στο τέλος, η Τουρκία, θα αποφύγει να “πυροβολήσει τα πόδια της”. Έστω και αν χρειαστεί συστάσεις από χώρες – ή και από επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων – με εξαιρετικά μεγάλη οικονομική δραστηριότητα στη γείτονα. Από την ώρα που ο Ερντογάν ήρθε στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι και θα πάρει και θα δώσει.

Το ζητούμενο από την Ενωσιακή πλευρά είναι η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η αποτελεσματική διαχείριση στο προσφυγικό της Συρίας, ο τερματισμός των μεταναστευτικών ροών και ο τερματισμός της χαοτικής κατάστασης στα χερσαία και θαλάσσια ενωσιακά σύνορα.

Το πόσο ακριβό θα αποδειχτεί αυτό το τίμημα της ειρήνης και το πώς θα επιμεριστεί θα το δούμε την ώρα που οι ηγέτες θα χρειαστεί να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, κάτι που ήδη διαφανεί από τις σημερινές δηλώσεις ένθεν κακείθεν του Ρήνου, μια νέα συμφωνία θα έχει ως βασική προϋπόθεση την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και την απόλυτη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Τόσο ο Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και ο Σαρλ Μισέλ επισήμαναν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα και την ανάγκη άμεσης επίλυσης αυτής της νέας κρίσης, καλωσορίζοντας την έναρξη ανοικτού διαλόγου με την Τουρκία. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος, καταλογίζει ευθύνες στην Ελλάδα και ότι προσπαθεί να αποκομίσει εκείνη οφέλη από την κρίση.

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση Γ. Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος