Προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία από την ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο (video)

Σημαντική είναι η ισχυροποίηση της χώρας μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την προθεσμία ενός μήνα που δόθηκε από την ΕΕ στην Άγκυρα να συμμορφωθεί προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις, αλλά και τις ξεκάθαρες δηλώσεις υποστήριξης από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Την Παρασκευή, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσιάστηκε ένας εκτεταμένος κατάλογος ουσιαστικών και κλιμακούμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, που θα υποβληθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου -η οποία θα έχει αντικείμενο τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία-, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων μέχρι τότε.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις σε τουρκικές τράπεζες και βιομηχανίες, μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, περιορισμός της παροχής ερευνητικού υλικού και τεχνολογίας, και απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τη γείτονα.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες και σημείωσαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης και διαλόγου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι «ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόθυμη συμπαράσταση και να υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Παράλληλα, την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του έθεσε κόκκινες γραμμές στην ανατολική Μεσόγειο γιατί η Άγκυρα σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από πράξεις.

Σχετικές ειδήσεις: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος