Στήριξη Μπορέλ και Μάας στην Ελλάδα – Τα σενάρια για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Πλήρη αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα και στήριξη στις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο.«Υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο κ.  Μπορέλ.

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι βασικό στοιχείο για να προαχθεί ο διάλογος. Μάλιστα, επισήμανε την αυξανόμενη απογοήτευση για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα θα ετοιμαστεί και κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

“Τα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην περιοχή.

Τα σενάρια για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η προσθήκη ονομάτων στη σχετική λίστα των κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, όπως είπε ο κ. Μπορέλ, σε δεύτερη φάση οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να διευρυνθούν, θέτοντας στο στόχαστρο τα τουρκικά πλοία, στα οποία θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια, τροφοδοσίας και εξοπλισμού. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για οικονομικές κυρώσεις.

Στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων απηύθυνε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την υποχρέωση να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τα δικαιώματα των Ελλήνων και να τους υποστηρίξουν όπου έχουν δίκιο.

Tέλος, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε ως “κόκκινη γραμμή” για την Ελλάδα: “Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνοδο, προτάθηκε προς διαμόρφωση σε επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κείμενο που αναφέρεται στις πιθανές κυρώσεις και αναφέρει τα εξής:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Β. ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
3. Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
4. Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος