Επανεκκίνηση του προεκλογικού αγώνα για Μακρόν και Λεπέν – Καθοριστικός ο ρόλος του Μελανσόν για τον νικητή

Η πρώτη μέρα της κρίσιμης εκστρατείας για το δεύτερο γύρο, φέρνει τον Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με Γάλλους του Βορρά, περιοχή όπου κυριαρχεί η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν.

Από το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δώσει το στίγμα ότι η μάχη το επόμενο 15νθήμερο θα είναι δύσκολη. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου τον φέρνει πρώτο με 27,8%, με τη Μαρίν Λε Πεν στο 23,1%. Ακολουθούν ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 21,9%, ο Ερίκ Ζεμούρ με 7& και η Βαλερί Πεκρές με 4,7%.

Στο στρατόπεδο της Μαρίν Λε Πεν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να πείσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο, αποτυπώνουν την αβεβαιότητα. Τα ποσοστά του Μακρόν κυμαίνονται από το 51 έως το 55% και της Μαρίν Λε Πεν από το 45 έως το 49%. Σε κάποιες η διαφορά είναι στις 2 μονάδες.

Όλα θα κριθούν όμως από τους ψηφοφόρους του Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο ίδιος τους ζήτησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά να μην δώσουν καμία ψήφο στη Λε Πεν.

Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν είναι χωρισμένοι στα τρία. Το 34% φαίνεται να ψηφίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, το 30% την Μαρίν Λε Πεν και ένα 36% δεν θα ψηφίσει.

Η αναμέτρηση φέρνει για πολλούς στο νου, εκείνη πριν ακριβώς είκοσι χρόνια το 2002. Τότε ο πατέρας της Λε Πεν, Ζαν Μαρί, περνούσε για πρώτη φορά στο δεύτερο γύρο απέναντι στον Ζακ Σιράκ, η νίκη του οποίου όμως τελικά ήταν συντριπτική με ποσοστό 82%.

Πώς ψήφισε η Γαλλία στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Τον Γάλλο πρόεδρο στήριξαν περισσότεροι οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι από 65 ετών και άνω. Τη Λεπέν την ψήφισαν οι ηλικίες 35-64 ετών ενώ ο Μελανσόν ήταν πρώτος στις ηλικίες 18-34 ετών

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους ήταν η αγοραστική δύναμη, η μετανάστευση, το σύστημα Υγείας, το περιβάλλον, το συνταξιοδοτικό και μόλις τελευταίο ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, από το εκλογικό «φέουδο» της Μαρίν Λεπέν στον Βορρά θα ξεκινήσει ο Μακρόν την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται αύριο Τρίτη στην Αλσατία, ενώ αμέσως μετά θα «φλερτάρει» με τους ψηφοφόρους του Μελανσόν στη Μασσαλία, γιατί εκεί είναι η εκλογική του περιφέρεια

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν, καθώς στο προηγούμενο που είχε γίνει το 2017, ο Γάλλος πρόεδρος είχε βγει καθαρά κερδισμένος με 66%. Η Λεπέν είχε πάρει μόλις 33%. Αν δεν τα πάει καλά στο ντιμπέιτ, είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Η υποδοχή του αποτελέσματος από την ελληνική πολιτική σκηνή

Με αίσθημα προσωρινής ανακούφισης, αλλά και διακριτή ανησυχία για το δεύτερο γύρο, υποδέχθηκε η πλειοψηφία της ελληνικής πολιτικής τάξης το προβάδισμα Μακρόν στις γαλλικές εκλογές. Αθήνα και Παρίσι διατηρούν παραδοσιακές σχέσεις, με κοινό παρονομαστή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος υπογράφοντας λίγους μήνες πριν την αμυντική συμφωνία έκαναν το πρώτο βήμα για την πολυπόθητη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για σύγκρουση δύο παντελώς διαφορετικών κόσμων.

« Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στη Γαλλία θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά η μάχη μεταξύ του προέδρου Μακρόν και της κ. Λεπέν δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη δύο διαφορετικών αντλήψεων περί πρόοδου και συντήρησης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η πιθανή στροφή της ισχυρότερης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα ακροδεξιά προβληματίζει, πολύ περισσότερο μάλιστα εν μέσω της νέας πραγματικότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους στρώνουν τον δρόμο στην ακροδεξιά. Στην Γαλλία αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό, ότι ένας στους 3, γιατί δεν είναι μόνο η Λεπέν είναι και ο Ζεμούρ, επιλέγουν ακροδεξιά», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Καθώς η Γαλλία είναι η δεύτερη οικονομική δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, η εσωστρεφής ρητορική της Λεπέν για επιστροφή στον προστατευτισμό, κλονίζει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νίκη του Emmanuel Macron στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας, στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στους πολίτες τους. Τώρα θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όσο δεν δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας και το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, τόσο οι λαοί θα έρχονται αντιμέτωποι με κάλπικα διλήμματα», σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Η κ. Λεπέν είναι εθνικοσοσιαλίστρια, δηλαδή φασίστας. Όποιος στέκεται εναντίον του, ό,τι άποψη και να έχουμε γι’ αυτόν δεν βάζουμε πλάτη στο να εκλεγεί ο φασίστας», είπε στον Real FM ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου
ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος