Γαλλικές εκλογές: Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν Μακρόν – Η απόρριψη από τους νέους και οι χάρτες των τάσεων

Προβάδισμα 4,7 μονάδων εξασφάλισε τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, ο Μακρόν έλαβε το 27,85% των ψήφων, η Λεπέν το 23,15% και ο Μελανσόν σχεδόν 22%. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του επόμενου γύρου και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στην υποψήφια της Ακροδεξιάς.

Περίπου το 53% των εγγεγραμμένων Γάλλων ψηφοφόρων που ψήφισαν την Κυριακή ψήφισαν έναν υποψήφιο κατά του κατεστημένου, δεξιά ή αριστερά. Θεωρούμενος από πολλούς ως «ο πρόεδρος των πλουσίων», ο Μακρόν καλείται στον δεύτερο γύρο θα πείσει αρκετούς από αυτούς ότι αν και μπορεί να τον αντιπαθούν, σίγουρα μισούν περισσότερο τη Λεπέν.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή από τις πολλαπλές διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο αντιπάλων ήταν αυτή, που εντόπισαν οι δημοσκόποι Ipsos: το 43% των ψηφοφόρων που δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι» με τη ζωή τους ψήφισαν τον Μακρόν και το 21% τη Λεπέν, ενώ το 46% όσων δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» ψήφισαν Λεπέν και μόλις το 4% Μακρόν.

Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι η ηλικιακή κατηγορία που ψήφισε υπέρ του Μακρόν. Τέσσερις στους δέκα ηλικιωμένους ή το 41% ψήφισαν υπέρ του. Σε κάθε άλλη ηλικιακή κατηγορία ο Μακρόν ήρθε δεύτερος ή και τρίτος. Ο Μελανσόν ήταν η επιλογή των νέων 18-24 και 25-34 ετών, ενώ η Λεπέν ήρθε πρώτη στις ηλικίες 35-49 και 50-64.

Ο Μακρόν υποτίθεται ότι είναι ο υποψήφιος για μια σύγχρονη, προνοητική και ευημερούσα Γαλλία. Τον απέρριψαν όμως οι νέοι και μεσήλικες ψηφοφόροι που αποτελούν το μέλλον της χώρας. Υποστηρίχθηκε συντριπτικά από ανθρώπους των οποίων η επαγγελματική ζωή έχει ως επί το πλείστον τελειώσει.

Το ηλικιακό προφίλ της ψηφοφορίας της Κυριακής είναι μία από τις πολλές εύθραυστες πτυχές της θέσης του Μακρόν, καθώς επιδιώκει τις επόμενες δύο εβδομάδες να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί για συνολικά 20 χρόνια. Ένα άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι περισσότερες από τις μισές ψήφοι πήγαν σε υποψηφίους που επιδιώκουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να γκρεμίσουν το status quo.

Πώς ψήφισε η Γαλλία στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών

Η άνοδος της ακροδεξιάς και το υψηλό ποσοστό αποχής αποτυπώνονται στους χάρτες των τελευταίων τάσεων της γαλλικής ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία στον πρώτο γύρο διεξήχθη σε γενικές γραμμές όπως είχε προβλεφθεί και σύμφωνα με τις τάσεις του 2017, με αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ Ανατολής-Δύσης, όπως δείχνουν οι χάρτες που δημοσιεύονται από ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ισχυρότερη συνολική υποστήριξη για τον τρίτο υποψήφιο Μελανσόν φαίνεται να προέρχεται από υπερπόντια εδάφη, όπως δείχνει αυτός ο χάρτης από τη Le Figaro, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.

Γαλλικές εκλογές: Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν Μακρόν – Η απόρριψη από τους νέους και οι χάρτες των τάσεων

Ο απλούστερος «χάρτης» της Libération δείχνει το εκλογικό χάσμα στη Γαλλία με ισχυρότερους όρους.

Γαλλικές εκλογές: Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν Μακρόν – Η απόρριψη από τους νέους και οι χάρτες των τάσεων

Ανησυχητικό για όλους τους υποψηφίους είναι το ποσοστό της αποχής, καθώς ένας στους τέσσερις με δικαίωμα ψήφου δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτός ο αριθμός ήταν υψηλότερος από τον πρώτο γύρο των εκλογών το 2017.

Η εφημερίδα Le Parisien συνέταξε αυτόν τον χάρτη που δείχνει πού οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν:

Γαλλικές εκλογές: Οι ηλικιωμένοι ψήφισαν Μακρόν – Η απόρριψη από τους νέους και οι χάρτες των τάσεων

Πηγή: thelocal.fr, reuters.com, Le Parisien, Libération, Le Figaro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος