ΕΕ για Καζακστάν: Έκκληση για υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση

Υπό το φως των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Καζακστάν που συνδέονται κυρίως με τον πρόσφατο διπλασιασμό της τιμής του υγραερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Αν και αναγνωρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι θα παραμείνουν μη βίαιες και θα αποφύγουν οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσης τις αρχές να σεβαστούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και την αναλογικότητα στη χρήση βίας κατά την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της και να τηρήσουν τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Όπως σημειώνεται, «το Καζακστάν είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καζακστάν, βασιζόμαστε στο Καζακστάν ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου και της πρόσβασης σε πληροφορίες online και offline.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση της κατάστασης μέσω του διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς με όλους τους ενδιαφερόμενους και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος

Σχετική είδηση: Καζακστάν: Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι – «Σκληρή» απάντηση υπόσχεται ο πρόεδρος Τοκάγεφ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος