Ταραχές στο Καζακστάν – Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 300 τραυματίες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Καζακστάν, με 8 νεκρούς αστυνομικούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξέσπασαν με αφορμή την άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Διαδηλωτές έχουν πάρει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών, του αεροδρομίου και πέντε αεροσκαφών. Ο πρόεδρος της χώρας έκανε λόγο για «τρομοκράτες» και ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες, για να αποφευχθεί το χάος. Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρόεδρο, θα σταλούν ενισχύσεις τις επόμενες ώρες. Νωρίτερα, έγινε γνωστή η καθαίρεση της κυβέρνησης υπό το βάρος των διαδηλώσεων.

Η αιφνίδια αύξηση της τιμής των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου έφερε τα πάνω κάτω στο Καζακστάν. Οι εικόνες από τη μητρόπολη Αλμάτι συγκλονίζουν. Οργισμένοι διαδηλωτές συμπλέκονται βίαια με αστυνομικές δυνάμεις καταστρέφοντας και λεηλατώντας περιπολικά και σύμβολα της κρατικής εξουσίας που επί τουλάχιστον 30 χρόνια φέρει ουσιαστικά τη σφραγίδα του ίδιου ανθρώπου του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, 81 ετών, που παραμένει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας.

Γνωρίζοντας ότι κάθε λεπτό αστάθειας απειλεί ξένες επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις πετρελαϊκές και μεταλλουργικές βιομηχανίες της χώρας, ο πρόεδρος Τακάγιεφ, ο εκλεκτός του Ναζαρμπάγιεφ, ανακαλεί τις αυξήσεις, διαλύει την κυβέρνηση και κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη υπάρχουν ήδη εκατοντάδες τραυματίες και δια στόματος προέδρου και νεκροί. Επισήμως έχουν συλληφθεί 200 άνθρωποι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, στις ταραχές σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και εθνοφύλακες, ενώ 317 τραυματίστηκαν.

Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ακούγονται πυροβολισμοί στους δρόμους της πόλης Αλμάτι.

Το Καζακστάν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η κρατική τηλεόραση Khabar 24 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων «θα περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών» και θα απαγορευτούν «οι συλλογικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις» για γάμους, κηδείες και γεννήσεις. Οι περιορισμοί «επιβάλλονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη και να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 23.00 μέχρι τις 7.00

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τακάγιεφ είπε ότι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, έχουν πάρει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών της χώρας, δηλαδή τον έλεγχο του αεροδρομίου και πέντε αεροσκαφών, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρόκειται για αεροπειρατείες ή για αεροπλάνα που είναι καθηλωμένα στο έδαφος. Ζήτησε δε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ώστε να αποφευχθεί το χάος στο οποίο πάει να βυθιστεί η χώρα.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος