Η ΕΕ καλωσορίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό – Ιούνιο η σύσταση για ταξίδια

Την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην Ε.Ε. και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους για την πορεία της Covid-19. Ωστόσο, τονίζουν την ανάγκη για επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις. Παράλληλα, καλωσορίζουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και ζητούν την άμεση εφαρμογή του. Τον Ιούνιο θα επανεξεταστεί η σύσταση για τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν για το ψηφιακό πιστοποιητικό ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και ζητεί την άμεση υιοθέτησή του.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Rapid ή self test για την επιστροφή τουριστών στις χώρες τους

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για τις νέες μεταλλάξεις, προκειμένου να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο.

«Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την Ε.Ε.», τονίζουν οι «27». Σημειώνουν ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης».

«Η Ε.Ε. είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Επίσης, η Ε.Ε. και οι χώρες – μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Χωρίς την ύπαρξη θετικής στάσης από τουρκικής πλευράς, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, θα ήταν αδύνατη η προσφορά θετικής ατζέντας προς την Τουρκία στον τομέα των ευρωτουρκικών.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος