Πάνω από 1 δισ. εμβόλια αναμένει να λάβει η Ε.Ε. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 αναμένει να λάβει η Ε.Ε. έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Κομισιόν, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και άλλα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αφού έλαβε 106 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο.

Οι περισότερες από 1 δισ. δόσεις, που υπολογίζονται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επαρκούν για να ανοσοποιηθεί το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε. των 450 εκατ. κατοίκων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της Ε.Ε. για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ε.Ε. για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Η Pfizer και η BioNTech αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει ακόμα 452 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων από την AstraZeneca, παρόλο που της ζητήθηκε να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος