Covid-19: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλη την Ευρώπη

Array

Τις τελευταίες ημέρες, η μία μετά την άλλη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σλοβενία και περιοχές της Ιταλίας επέβαλαν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, που θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες της διασποράς του ιού.

Στον ακόλουθο διαδραστικό χάρτη, που δημοσιεύει το Our World in Data με στοιχεία από το εργαλείο Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT), απεικονίζεται η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας ανά χώρα στην Ευρώπη, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Ο υπολογισμός του δείκτη αυστηρότητας βασίζεται σε εννέα δείκτες απόκρισης των κυβερνήσεων στην πανδημία: το κλείσιμο σχολείων, το κλείσιμο εργασιακών χώρων, την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, τους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, το κλείσιμο μέσων μαζικής μεταφοράς, την απαίτηση παραμονής στο σπίτι, τις δημόσιες ενημερωτικές εκστρατείες, τους περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις και τον έλεγχο διεθνών ταξιδίων. Εάν οι πολιτικές διαφέρουν σε υποεθνικό επίπεδο, καταγράφεται το επίπεδο απόκρισης της αυστηρότερης υποπεριοχής.

Το επίπεδο αυστηρότητας των μέτρων της Ελλάδας από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου απεικονίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Στον ακόλουθο διαδραστικό χάρτη απεικονίζεται η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας ανά χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Το OxCGRT έχει συλλέξει τα σχετικά δεδομένα από περισσότερες από 180 χώρες.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα διαρκείας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την καλπάζουσα αυξητική πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό. Ας δούμε όμως κάποιες κατηγορίες αναλυτικά.

Κλείσιμο σχολείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OxCGRT, τα πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων έχουν παρθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρουμανία και Λιθουανία, ενώ η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών στις οποίες δεν έχει παρθεί κανένα σχετικό μέτρο προς το παρόν.

Περιορισμοί στους εργασιακούς χώρους

Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στην Ιρλανδία για όλους εκτός από συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι μερικώς υποχρεωτική και στις υπόλοιπες συστήνεται, εκτός από πέντε χώρες, οι οποίες όμως φαίνεται πως σύντομα θα ακολουθήσουν τις υπόλοιπες, καθώς για παράδειγμα η Κροατία, που στον χάρτη εμφανίζεται με μπλε χρώμα (δηλαδή ότι δεν έχει λάβει κανένα σχετικό μέτρο), επέβαλε αυστηρότερα μέτρα αυτήν την εβδομάδα, υιοθετώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και συστήνοντας την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν.

Παραμονή στο σπίτι – Απαγόρευση κυκλοφορίας

Περιορισμένοι κατ’οίκον με εξαιρέσεις για καθημερινή άσκηση, ψώνια και «απαραίτητα» ταξίδια βρίσκονται οι πολίτες σε πολλές περιοχές, όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ιρλανδία.

Με τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Γαλλία, τα δύο τρίτα των 67 εκατομμυρίων κατοίκων θα περιορίζονται εντός σπιτιού κάθε βράδυ από τις 21.00 έως τις 06.00 το πρωί, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Καθώς τα στοιχεία δεν είναι ενημερωμένα για όλες τις χώρες, η Ισπανία στον χάρτη εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα (προτροπή παραμονής στο σπίτι). Ωστόσο η Ισπανία προστέθηκε στις 24 Οκτωβρίου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που καταφεύγουν στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους. Επιπλέον, απαγορεύονται τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών σε ορισμένες περιπτώσεις και περιορίζεται στους 6 ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συναθροίζονται. Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, καταρχήν θα διαρκεί από τις 23.00 έως τις 06.00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Από σήμερα και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, και στην Ιταλία -αν και εμφανίζεται ακόμα μπλε στον χάρτη- ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και παγωτατζίδικων στις 6 μ.μ. “Δεν έχουμε καθιερώσει απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά προτείνουμε τη μετακίνηση μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, μελέτης και αναγκαιότητας”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Επίσης από αυτήν την εβδομάδα η Σλοβενία, παρότι εμφανίζεται στιον χάρτη μπλε (χωρίς κανένα σχετικό μέτρο), θα επιτρέπει στους πολίτες της να εγκαταλείπουν την περιοχή του δήμου τους μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Χρήση Μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε κάποιους ή σε όλους τους δημόσιους χώρους σε όλη την Ευρώπη, ενώ ήδη σε κάποιες χώρες, όπως στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εκτός σπιτιού σε κάθε περίπτωση.


Με πληροφορίες από: Our World in Data, Oxford University, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος