Covid-19: Στη Βαλτική η πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» της Ε.Ε.

Στο άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων προχώρησαν η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία την Παρασκευή, δημιουργώντας την πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» εντός της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση των οικονομιών τους μετά το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων λόγω κορονοϊού.

Οι κάτοικοι των τριών χωρών μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στην περιοχή, ενώ επιβάλλεται 14ημερη καραντίνα στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τα βαλτικά κράτη από το εξωτερικό.

«Η ταξιδιωτική φούσκα της Βαλτικής είναι μια ευκαιρία για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, μια αχτίδα ελπίδας για τους ανθρώπους ότι η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Λιθουανός πρωθυπουργός, Σαούλιους Σκβερνέλις.

Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν μειωθεί στις τρεις χώρες της Βαλτικής, ενώ οι αρχές έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα από τα τέλη Απριλίου. Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί λιγότερα από 150 θανατηφόρα κρούσματα του κορονοϊού.

«Οι χώρες της Βαλτικής είναι στενοί εταίροι, έχουν παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και οι οικονομίες τους είναι αλληλένδετες, οπότε η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και των προϊόντων είναι πολύ σημαντική για την περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιθουανία, Αρνόλντας Πρανκεβίσιους. Σημείωσε ότι «το άνοιγμα των συνόρων εξαρτάται από τις χώρες – μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να συζητούν μεταξύ τους, να συντονίζουν τις ενέργειές τους και να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε.».

Covid-19: Στη Βαλτική η πρώτη «ταξιδιωτική φούσκα» της Ε.Ε.
EPA/TOMS KALNINS

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι τρεις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης, αναμένουν οι οικονομίες τους να συρρικνωθούν κατά 7-8% το 2020. Η Λιθουανία έχει προειδοποιήσει για διψήφια συρρίκνωση των οικονομιών, αν δεν υπάρξει επανεκκίνησή τους το καλοκαίρι.

Η Εσθονία έχει προσφέρει έκτακτο δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ στη ναυτιλιακή εταιρεία Tallink, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από το lockdown, ενώ η Λιθουανία συγκροτεί ένα κρατικό ίδρυμα για την παροχή δανείων και την αγορά μετοχών εταιρειών που δεν μπορούν να επιβιώσουν από την κρίση.

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ότι το άνοιγμα των συνόρων θα προκαλέσει εξάπλωση του ιού», εκτίμησε ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών, Μαρτ Χέλμε.

Αυτή την εβδομάδα χαλάρωσαν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ανάμεσα σε Εσθονία και Φινλανδία, όπως και ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, αλλά μόνο για όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Πάντως, ούτε η Πολωνία, ούτε η Φινλανδία βιάζονται να ενταχθούν στην «ταξιδιωτική φούσκα» των γειτονικών τους βαλτικών χωρών, αν και έχουν προσκληθεί.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος