Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί πολιτικοί μετά την απονομή χάριτος

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Τα βλέμματα στην Ισπανία σήμερα είναι στραμμένα από το πρωί σε τρία σωφρονιστικά ιδρύματα της Βαρκελώνης: το Lledoners, Puig de las bases και Wad-Ras από όπου άρχισε στη 1μ.μ. η αποφυλάκιση των 9 καταδικασθέντων πολιτικών στους οποίους απένειμε χάρη η ισπανική κυβέρνηση.

Η πρώτη αποφυλάκιση ήταν της πρώην πρόεδρου της καταλανικής βουλής Κάρμα Φουρκαδέλ από την φυλακή της Wad-Ras την οποία ανέμενε μικρό πλήθος μέλη του κόμματός της και η οικογένειά της με βασικό σύνθημα την γενική αμνηστία. Η Φουρκαδέλ ήταν εκείνη η οποία τον Οκτώβριο του 2017 διάβασε ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου την πιο σύντομη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην ιστορία καθώς είχε ισχύ λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Η δεύτερη φυλακισμένη γυναίκα Ντουλόρς Μπάσα εγκατέλειπε στη συνέχεια την φυλακή της Puig de las bases απευθύνοντας σύντομο μήνυμα στο μικρό πλήθος που την περίμενε.

Λίγα λεπτά αργότερα εγκατέλειπαν την φυλακή του Lledoners οι 7 άνδρες καταδικασθέντες από το Ανώτατο Δικαστήριο , το οποίο όμως σήμερα το πρωί, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ της απόφασης απονομής χάριτος με την υπογραφή κυβέρνησης και του Βασιλιά Φελίπε, έδινε εντολή για την άμεση αποφυλάκισή τους. Μεταξύ αυτών και ο Οριόλ Γιουνκιέρας πρώην πρόεδρος του κόμματος ERC (Esquerra Republicana de Catalunya),και αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης αρκετοί πρώην τοπικοί υπουργοί αλλά και οι δύο ακτιβιστές που δεν κατείχαν πολιτικές θέσεις.

Από το πρωί επίσης στον προγραμματισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης ο Πέδρο Σάντσεθ δεχόταν τα πυρά των πολιτικών του αντιπάλων για την απόφαση του να αποδώσει χάρη στους 9 Καταλανούς πολιτικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χάρη ισχύει μόνο εάν και εφόσον οι ευεργετηθέντες πολιτικοί δεν επαναλάβουν εκ νέου τις πράξεις τους, τους αφαιρέθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα και δεν μπορούν να κατέχουν πολιτικές θέσεις.

Από την χάρη εξαιρούνται οι τρεις φυγόδικοι πολιτικοί που διέφυγαν στο εξωτερικό μεταξύ αυτών και ο πριν πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος