Αλληλεγγύη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το μεταναστευτικό και την Κύπρο (video)

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συζήτηση για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και ειδικότερα για τη Μόρια. Για την υπεράσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ «ως Ευρωπαϊκής και την υποχρέωση σεβασμού από όλους, όπως οριοθετείτε από το Δίκαιο της θάλασσας και όπως προστάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα και υπογράμμισε ότι παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής μεταναστών στα νησιά και η μεταφορά των υπεράριθμων στην ηπειρωτική χώρα, καθώς μόνο το 2019 υπήρξαν 4.000 νέες αφίξεις.

Ο Επίτροπος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει λάβει € 2,2 δις από το 2015 για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν παρέχει μόνον υποστήριξη, καθώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ελληνικές αρχές. Και επισήμανε ως αναγκαιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και την προώθηση των επιστροφών, ο ρυθμός των οποίων είναι πολύ χαμηλός με μόλις 130 επιστροφές μέσα στο 2019 και 1900 συνολικά από τον Μάρτιο του 2016.

Τέλος, καλωσόρισε τη δήλωση της νέας προέδρου ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο αναφορικά με τη μετανάστευση, το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το μεταναστευτικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα ελληνικά νησιά. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών και ζήτησαν για ακόμη μια φορά έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών μελών προς την Ελλάδα, με την αποδοχή για τη φιλοξενία ανηλίκων, που είναι 4.000 αυτή την ώρα στην Ελλάδα και σύμφωνα με την Κομισιόν έχουν ανταποκριθεί θετικά μόνο τρία κράτη μέλη.

Β. Μεϊμαράκης: “Να εξεταστεί ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία”

“Εμείς διαχρονικά έχουμε αποδείξει την προσήλωσή μας σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας. Δυστυχώς, οι γείτονες με τη στάση τους ξεπερνούν κάθε όριο. Οποιαδήποτε ανοχή τέτοιων παραβιάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο προηγούμενο διεθνούς αυθαιρεσίας», ενώ αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ τόνισε ότι: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλία, να μην μείνει στα λόγια αλλά να επιβάλλει στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη έμπρακτα τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα στην Κύπρο».

Φ.Μογκερίνι: Ασκούμε πίεση στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Οι κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούν να κλιμακωθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις επιτόπιες εξελίξεις, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη σχετική συζήτηση που έγινε αργά χθες το απόγευμα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, οι ευρωβουλευτές, χαρακτήρισαν τις κυρώσεις αναγκαίες αλλά ανεπαρκείς.

Μέσα σε δύο εβδομάδες συνόδων οι ευρωβουλευτές επέκριναν για πολλοστή φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, και δήλωσαν απερίφραστη αλληλεγγύη προς την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι επείγον να επαναληφθούν ουσιαστικές συνομιλίες διευθέτησης με στόχο μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία», είπε εμφατικά και στην πρωτομιλία και στη δευτερολογία της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΚΚΕ: “‘Ασφαιρες κυρώσεις”

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι φραστικές ανησυχίες και οι άσφαιρες κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ στην Τουρκία όχι μόνο δεν ανακόπτουν, αλλά αντίθετα ενθαρρύνουν την επιθετικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και στην εισβολή στη Συρία έχοντας, ανεξάρτητα από δηλώσεις, το πράσινο φως από ΗΠΑ, ΕΕ ΝΑΤΟ. Αβάσιμα επίσης αποδεικνύονται και τα περί προστασίας της κυπριακής ΑΟΖ από τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικάνικων, γαλλικών κι ιταλικών ενεργειακών ομίλων».

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες:Γιώργος Συριόπουλος
Πηγή:ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν ήταν πλήρως αποτελεσματική

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος