Περίπου 129 κιλά αποβλήτων τροφίμων αντιστοιχούσαν σε κάθε κάτοικο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Συνολικά, τα κράτη μέλη παρήγαγαν 57,9 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο τα βρώσιμα όσο και τα μη βρώσιμα μέρη, ποσότητα ελαφρώς αυξημένη κατά 0,7% σε σύγκριση με το 2023, όταν είχαν καταγραφεί 57,5 εκατομμύρια τόνοι.
Aνταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης εντοπίζεται στο τελικό στάδιο της αλυσίδας, δηλαδή στα ίδια τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 53% του συνόλου, που ισοδυναμεί με 69 κιλά ανά κάτοικο. Ένα επιπλέον 12% προέρχεται από εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης, με 15 κιλά ανά κάτοικο.
Το υπόλοιπο 35% παράγεται σε προγενέστερα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η μεταποίηση τροφίμων και ποτών αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου, ήτοι 25 κιλά ανά κάτοικο, ενώ η πρωτογενής παραγωγή και το λιανικό εμπόριο και η λοιπή διανομή τροφίμων αντιπροσωπεύουν από 8% έκαστο, με 10 κιλά ανά κάτοικο το καθένα.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Βρυξέλλες έχουν θέσει για πρώτη φορά δεσμευτικούς στόχους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Με την αναθεώρηση της Οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα, που εγκρίθηκε το 2025 (EE 2025/1892), τα κράτη μέλη καλούνται έως το 2030 να μειώσουν κατά 10% τα απόβλητα στη μεταποίηση και κατά 30% ανά κάτοικο τα απόβλητα στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση και στα νοικοκυριά, με σημείο αναφοράς τον μέσο όρο της τριετίας 2021 έως 2023.
Αλλά, η οριακή αύξηση που καταγράφει η Eurostat για το 2024 υποδηλώνει πως η πορεία προς τους στόχους αυτούς παραμένει αβέβαιη, με τα νοικοκυριά να αποτελούν το πεδίο όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος