Ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ – Στο πλευρό της τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Array

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν 48 ώρες από τη στιγμή που η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε επίσημα στην νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και οι γιατροί υποχρέωσαν τη μονάρχη του θρόνου, ετών 96, να απέχει απο εκδηλώσεις.

Η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο Balmoral αφού οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί εξεδόθη ανακοίνωση όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

Στο πλευρό της, στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, βρίσκεται και ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος και τα άλλα τρία παιδιά της. Μαζί τους είναι ο εγγονός της, ο δούκας του Κέμπριτζ, Ουίλιαμ, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι θα μεταβεί μόνος του στη Σκωτία, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, για να δει τη γιαγιά του.

«Η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, υποδηλώνει ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας».

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση στέλνει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας με μηνύματα στο διαδίκτυο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση της βασίλισσας Ελισάβετ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Οι σκέψεις του προέδρου είναι με τη βασίλισσα και την οικογένειά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το θέμα παρακολουθείται στενά από το σύνολο των διεθνών Μέσων. Το BBC διέκοψε το κανονικό πρόγραμμά του και καλύπτει σε συνεχή ροή τις εξελίξεις γύρω από την υγεία της βασίλισσας.

Στο Λονδίνο, ένα πλήθος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Δεκάδες Βρετανοί και τουρίστες αψήφησαν τη βροχή για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την 96χρονη βασίλισσα.

Ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ – Στο πλευρό της τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Η πορεία της υγείας της

Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ. Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε στη θέση της, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, ένα από τα κορυφαία συνταγματικά καθήκοντα του μονάρχη στη Βρετανία. Στις αρχές Ιουνίου, οι Βρετανοί γιόρτασαν επί τέσσερις ημέρες τη συμπλήρωση 70 ετών από την ανάρρησή της στον θρόνο. Η Ελισάβετ όμως, η μακροβιότερη και γηραιότερη εν ενεργεία βασίλισσα στον κόσμο, ήταν σχεδόν απούσα από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της: μόλις δύο φορές εμφανίστηκε, για λίγα λεπτά, στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, για να χαιρετίσει τους δεκάδες χιλιάδες υπηκόους της.

Την Τετάρτη, ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα, τη Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα, η Ελισάβετ εμφανιζόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.

«Ολόκληρη η χώρα ανησυχεί βαθιά από τις ειδήσεις που έρχονται από το Μπάκιγχαμ. Οι σκέψεις μου και οι σκέψεις όλων των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι με τη Μεγαλειότητά της και την οικογένειά της», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Τρας, πριν ακόμη ανακοινωθεί η επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ. Αφού ενημερώθηκε, διακριτικά, από έναν υπουργό, η πρωθυπουργός έφυγε από το Κοινοβούλιο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ενημερώθηκε με ένα γραπτό σημείωμα.

Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, μια πινακίδα ενημέρωνε τους τουρίστες ότι δεν θα γίνει σήμερα η αλλαγή της φρουράς.

Ανησυχία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ – Στο πλευρό της τα μέλη της βασιλικής οικογένειας
(Photo by Daniel LEAL / AFP)

Η μακροβιότερη βασίλισσα

Η Ελισάβετ είναι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος