Ερντογάν: Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία – Οι συμβολισμοί πίσω από την απόφαση

Γεμάτη συμβολισμούς η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία κάνοντας την προσευχή του Σαββάτου στο εμβληματικό τέμενος της Αγίας Σοφίας, τρία χρόνια μετά τη μετατροπή του από μουσείο.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα για τον τούρκο πρόεδρο, ήταν η μεγάλη κατάκτηση του Ισλάμ σε ένα μνημείο που ήταν δεκαετίες διεθνές μουσείο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντίπαλος του ο Αλεβίτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επισκεφτεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ το εθνικό σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας. Όμως η προσευχή στην εξισλαμισμένη Αγία Σοφία είχε και άλλο συμβολισμό. Εκεί προσεύχονταν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν ξεκινήσουν για πόλεμο.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ερντογάν, έριξε όλο το βάρος  στο Ισλάμ, στις συντηρητικές αξίες της οικογένειας, στην πολεμική κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, στους Γκιουλενιστές που ετοιμάζουν πολιτικό πραξικόπημα διαχωρίζοντας τους πιστούς από τους απίστους που είναι η αντιπολίτευση.

Μια ιδεολογικά ετερόκλητη αντιπολίτευση η οποία όμως κατάφερε τελικά να εμφανίσει ένα κοινό μέτωπο και να μιλήσει ανοικτά για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για οικονομία.

Το αν η θρησκευτική πίστη θα μπορέσει να κάνει τους δοκιμαζόμενους τούρκους πολίτες, να ξεχάσουν την οικονομική ανέχεια, αυτό είναι το ζητούμενο για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πάντως παραδέχτηκε ότι αν ηττηθεί αύριο στην κάλπη θα φύγει με δημοκρατικό τρόπο.  

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος