Ερντογάν και Πούτιν συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο του Ιράν – Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ισραήλ και Δ. Αμνηστία

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκ των πρώτων ηγετών που έσπευσαν να συγχαρούν τον νικητή των προεδρικών εκλογών του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, την ώρα που Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζουν ότι ο σκληροπυρηνικός δικαστής βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι «το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνους, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν».

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία του Ιράν «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο, δήλωσε στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις επικίνδυνες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», έγραψε στο Twitter ο Λιορ Χαϊάτ προσθέτοντας ότι το Ιράν εξέλεξε τον πλέον εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάστασης του 1979.

Εκπρόσωποι της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης που  είχαν απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις εκλογές,  υποστήριξαν ότι επέφεραν το «μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλήγμα» σε βάρος του συστήματος που διευθύνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Το χαμηλότερο στα χρονικά ποσοστό συμμετοχής

Οι Ιρανοί επέδειξαν «ενότητα και αλληλεγγύη», «μποϊκοτάροντας και λέγοντας όχι στο αυταρχικό καθεστώς του Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του ανατραπέντος σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και διάδοχος του θρόνου πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8% και συνιστά τη χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Απαγορευμένο στο Ιράν, το κίνημα των Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK) πιστεύει πως το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής ήταν 10% κι ότι οι αρχές το πενταπλασίασαν χάρη σε «αστρονομικές παραποιήσεις», σύμφωνα με το CNRI.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ωστόσο ότι  η συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών πρέπει να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Ραϊσί, ενώ συμπλήρωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί το Ιράν μετά την πανδημία COVID-19.

Ο 60χρονος Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν εξασφαλίζοντας 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Τι απαντά ο Ραϊσί στις καταγγγελίες για Επιτροπή Θανάτου

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν ήταν μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Διάδοχος του Χαμενεϊ;

Ο Ραϊσί, που φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι του «σεγιέντ» (απόγονου του Μωάμεθ), παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ. Πολλά ιρανικά μέσα θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ο διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα γίνει 82 ετών τον Ιούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος