Ερντογάν: Η ισλαμοφοβία εξαπλώνεται γρήγορα, όπως ένα καρκινικό κύτταρο

Στην ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα ΜΜΕ και την Ισλαμοφοβία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η ισλαμοφοβία εξαπλώνεται γρήγορα, όπως ένα καρκινικό κύτταρο».

Δηλώνοντας ότι υπήρξαν αντιπαλότητες, ένταση και ακόμη και πολύ αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών σε όλη την ιστορία, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις Σταυροφορίες, που πραγματοποιήθηκαν με το όνειρο της κατάκτησης της Ανατολίας και της Ιερουσαλήμ, και ότι συνέχισαν για πολύ χρόνο, άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

«Κατά τη διάρκεια των κατακτημάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έφτασαν στις πύλες της Βιέννης, σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν θεσμικά γεγονότα που δεν θα έθεταν υπόνοιες ούτε στους προγόνους μας ούτε στα εγγόνια μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είναι φόβος για το Ισλάμ, αλλά μίσος για το Ισλάμ. Η ισλαμοφοβία εξαπλώνεται γρήγορα, όπως ένα καρκινικό κύτταρο. Υπήρξαν αντιπαλότητες, ένταση και ακόμη και πολύ αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών σε όλη την ιστορία. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις Σταυροφορίες, που πραγματοποιήθηκαν με το όνειρο της κατάκτησης της Ανατολίας και της Ιερουσαλήμ, και συνεχίστηκαν για μεγάλο διάστημα, άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Δύση διατήρησε τη μνησικακία της ενάντια στις ανατολικές κοινωνίες, που ενσωματώθηκαν στο πρόσωπο των Τούρκων, στο όνομα του οριενταλισμού. Εάν το τελευταίο παράδειγμα είναι να σηκώσουμε τη σημαία του τρομοκράτη Ισραήλ στο κτίριο του πρωθυπουργού της Αυστρίας, είναι δυνατόν να καταλάβουμε πού θα πάει αυτή η κατάστασης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα των δεινών που προκλήθηκαν από την ισλαμοφοβία στην πρόσφατη ιστορία, από τις σφαγές στη Βοσνία έως την τραγωδία στο Τουρκεστάν και την Παλαιστίνη.
Η στρατηγική «δαιμονοποίησης των Μουσουλμάνων» που ξεκίνησε από την αμερικανική διοίκηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που πυροδότησε τον ιό της ισλαμοφοβίας που υπήρχε ήδη στην πολιτιστική δομή πολλών κοινωνιών. Οι δυτικές χώρες, αντιμέτωπες με τη δημογραφική απειλή λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης του πληθυσμού, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης με φασιστική ρητορική. Επιθέσεις στο ιερό βιβλίο μας (Κοράνι), σύμβολα που εκφράζουν θρησκευτικές προτιμήσεις, χρηματοδοτούνται από τα ίδια τα κράτη. Οι στατιστικές δείχνουν τις σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος. Στη Δύση, το ποσοστό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις αυξήθηκε κατά 250 τοις εκατό τα τελευταία 5 χρόνια και το ποσοστό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις έχει αυξηθεί κατά 700%».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια, περισσότερα από 15 χιλιάδες περιστατικά ισλαμοφοβίας έχουν αναφερθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στις 5 μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των επιθέσεων που στοχεύουν Τούρκους πολίτες που διαμένουν στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 54% σε σύγκριση με πέρυσι, ο Ερντογάν είπε:

«Εκείνοι που γυρίζουν την πλάτη τους στο γεγονός ότι σε ένα μέρος όπου οι ελευθερίες έχουν εξαφανιστεί, η ευημερία δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι στην πραγματικότητα αρνητικοί όχι προς το Ισλάμ αλλά για το δικό τους μέλλον. Οι δημόσιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών τους έχουν σχεδόν ξεκινήσει έναν αγώνα ενάντια στο Ισλάμ. Με την αμηχανία του αντισημιτισμού σε όλη την ιστορία, οι δυτικές χώρες τώρα οδηγούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκείνοι που προωθούν την εβραϊκή γενοκτονία με τον δικό τους τρόπο, έχουν στοχοποιήσει τους Μουσουλμάνους.

Η Ευρώπη, που έχει δημιουργήσει τις δικές της κοινωνίες χρησιμοποιώντας τους διανοούμενους της για αιώνες με το φόβο των Τούρκων, τους οποίους ταυτίζοντει με το Ισλάμ, κατάφερε με αυτό τον τρόπο να κρύψει τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της αποδιοργάνωση. Η μερική συνέχιση αυτής της προσέγγισης στη σύγχρονη περίοδο δείχνει ότι οι εσωτερικές μάχες στη βαθιά μνήμη συνεχίζονται. Οι εξελίξεις στον κόσμο κινούνται προς μια κατεύθυνση που θα αυξήσει περαιτέρω την προστασία του οικονομικού πλούτου που διαθέτει η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η ισλαμοφοβία θα συνεχιστεί.

Πρέπει να αναπτύξουμε νέες και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στο μέλλον. Πρέπει να εξηγήσουμε σε καθένα από περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ότι η ισλαμοφοβία, όχι το Ισλάμ, αποτελεί παγκόσμια απειλή. Φυσικά γνωρίζουμε ότι αυτός δεν είναι εύκολος τρόπος. Ακόμη και στην δική μας χώρα, βιώνουμε αυτήν την ασθένεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι ακόμη και στη χώρα μας συναντάμε διάφορες εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας. Μπορούμε να συναντήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να ανεχθούν την εζάνι (την πρωινή προσευχή), το τζαμί και την μαντίλα.

Πίσω από τις συζητήσεις για τον κοσμικό χαρακτήρα που διεξάγονται εδώ και χρόνια υπάρχουν εντάσεις που προκαλούνται από την πρόθεση απαγόρευσης των θρησκευτικών ελευθεριών και όχι την προστασία τους. Αυτή η παραμορφωμένη νοοτροπία εμφανίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες δικαιολογίες για πραξικοπήματα. Είναι προφανές ότι η δουλειά μας είναι δύσκολη στο σύστημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που στιγματίζει την αντίσταση των ανθρώπων που προστατεύουν το δικαίωμά τους στη ζωή ενώ καλύπτει την καταστροφή και τη σφαγή που προκάλεσε το Ισραήλ στις παλαιστινιακές πόλεις.

Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Εάν η πλειονότητα των προσφύγων στον κόσμο είναι Μουσουλμάνοι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ενότητας και αλληλεγγύης που πρέπει πρώτα να επιλυθεί. Όταν ο ισλαμικός κόσμος εδραιώσει την ενότητά του, είναι πιθανό ο αγώνας ενάντια στην ισλαμοφοβία να καταλήξει σε αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκεντρωθούν όλες οι κοινωνίες και οι χώρες που εκτίθενται σε αυτήν την απειλή και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας στη διεθνή σκηνή».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος